Svet 3.2.2017 5:30

Sigur Ros oktobra premierno na Hrvaškem

Zagreb, 3. februarja - Islandci Sigur Ros, katerih glasba deluje kot z drugega planeta, so leta 2012 prvič in edinkrat nastopili v Sloveniji ter očarali. V bližino Slovenije se priznani ustvarjalci ambientalne elektronike v prepletu s postrockom vračajo letos, ko bodo oktobra v sklopu turneje An Evening With Sigur Ros prvič nastopili še na Hrvaškem.

Sigur Ros v septembru in oktobru napovedujejo evropsko turnejo, ki bo posebna tudi zato, ker bodo nastopili brez predskupine. Koncept projekta An Evening With Sigur Ros je nastop v dveh delih, ločenih s krajšim premorom.

Skupina bo izvajala tako uspešnice iz dolgoletne kariere kot tudi še neobjavljene skladbe, ki bi lahko mesto kmalu našle na novem studijskem albumu, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Njihovi koncerti so prava vizualna poslastica. Tudi tokrat bodo koncertno sceno oblikovali zvesti sodelavci skupine Sarah Hopper, Damian Halle in Bruno Poet, prejemniki priznane nagrade Knights of Illumination.

Sigur Ros delujejo od leta 1994. Že s prvencem Von (1997) so pritegnili pozornost, a jim je mednarodno prepoznavnost prinesel šele drugi album Agaetis byrjun iz leta 1999. Na njem je znamenita uspešnica Svefn-g-englar, kar v prevodu pomeni mesečniki. Kritiki z vsega sveta so njihov glasbeni izraz prepoznali kot izjemen. Poleg Bjork veljajo za najuspešnejši islandski glasbeni izvozni artikel.

Kljub svetovni slavi se niso odrekli besedilom v islandščini, oziroma v izmišljenem jeziku, poimenovanem hopelandščina.

V Sloveniji so Sigur Ros prvi in doslej edini krat nastopili leta 2012. V sklopu četrte izdaje Mars festivala so v Mariboru gostovali ravno v času Evropske prestolnice kulture (EPK). Predstavili so tedaj aktualni album Valtari.

Sigur Ros bodo po napovedi Hine 20. oktobra nastopili v mali dvorani zagrebškega Doma športov. To bo njihov edini koncert v regiji, še piše Hina.