Slovenija 3.2.2017 9:30

Na Vodnikovi domačiji praznovanje 259. obletnice rojstva Valentina Vodnika

Ljubljana, 3. februarja - Na Vodnikovi domačiji danes praznujejo obletnico rojstva pesnika, jezikoslovca, učitelja, časnikarja, in, kot so zapisali, ta "pervega na mnogih področjih" Valentina Vodnika, ki bi danes upihnil 259 svečk. Vodnikovanje bo uvedlo otroško rajanje z zgodbami, ki mu bo sledilo vodstvo po novi razstavi domačije ter predstava Andreja Rozmana Roze.

Ljubljana Vodnikova domačija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana
Vodnikova domačija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Praznovanje se bo začelo ob 17. uri z rajanjem z zgodbami ob otroškem literarnem zemljevidu. Ta je stalna pridobitev domačije, na katero pripenjajo literarne junake in njihove avtorje, ki jih otroci spoznavajo skozi branje zgodb. Tokrat se bodo otroci po zemljevidu sprehodili s pripovedovalko Špelo Frlic, so zapisali na Vodnikovi domačiji.

Uro pozneje si bodo lahko starejši obiskovalci ogledali prenovljeno stalno razstavo Slovenščina oživljena in druge zmage zadovoljnega Kranjca Valentina Vodnika, po kateri jih bodo vodili avtorji razstave Janez Polajnar, oblikovalka Teja Ideja, ilustratorka Milanka Fabjančič in arhitekta Ana Kosi.

Ob 19. uri bo na ogled predstava Andreja Rozmana Roze Ljubljanski vodnik sreča Vodnika. V hišni predstavi o Valentinu Vodniku igrata Rozman Roza kot Valentin Vodnik iz posmrtnega sveta in Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka Sanja Ažurov.

Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen. Prešeren je o njem napisal puščico, v kateri ga imenuje preoblečen menišič, kot je o njem podcenjevalno govoril Kopitar. In da je rad pel in še rajši pil, kar je bilo verjetno res takrat, ko ga je Prešeren srečeval v Ljubljani v zadnjih letih njegovega življenja, ko je po koncu Ilirskih provinc padel pri avstrijski oblasti v nemilost in bil prisilno upokojen, so zapisali v Rozinteatru, ki je skupaj z Vodnikovo domačijo koproducent predstave.

Vodnika je od romantičnega pogleda na svet, ki je po njegovi smrti zavladal na Kranjskem, ločilo to, da ni pisal zaradi svojih duševnih bolečin, ampak je skušal s pesmimi razveseljevat in razsvetljevat ljudi. Zato je že kmalu po smrti obveljal za nekoga, ki čustveno ni povsem odrasel, nekateri tedanji literarni zgodovinarji so se spraševali, ali je sploh bil pesnik ali zgolj rimač.

Skoraj 200 let po svoji smrti je Vodnik znova pridobil na pomenu, saj, kot so zapisali v Rozinteatru, "pisanje časopisa v jeziku, v katerem ni bilo pred tem še nobenih napisanih novic, ni bila nobena otročarija, ampak izjemen podvig".

Pod režijo predstave se podpisuje Rozman Roza, avtor glasbe je Mitja Vrhovnik Smrekar, kostumograf Andrej Vrhovnik, scenograf Marko A. Kovačič, koreograf Sebastjan Starič.