Slovenija 3.2.2017 8:32

Vsestranski ustvarjalec Andrej Medved praznuje 70 let

Ljubljana, 3. februarja - Svoj 70. rojstni dan danes praznuje pesnik, urednik, prevajalec, esejist, filozof in likovni kritik Andrej Medved. Napisal je več kot 50 pesniških zbirk, za katere je prejel več nagrad: Veronikino, Jenkovo in nagrado Prešernovega sklada. Leta 2014 so mu podelili tudi Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo za galerijsko-muzejsko dejavnost.

Ljubljana. Pesnik Andrej Medved. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Andrej Medved.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Andrej Medved je leta 1975 diplomiral iz filozofije in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Sledila so študijska potovanja na Dunaj, v Rim ter druga evropska mesta. Že v mladosti je bil urednik Tribune, Problemov, Le livre slovene, pozneje Edicije Artes, od leta pa 1999 Edicije Hyperion. Ta objavlja izvirno ter prevodno poezijo in teorijo.

Je utemeljitelj t.i. nove podobe v slovenskem slikarstvu in kiparstvu. Leta 1986 je bil selektor za jugoslovanski paviljon na beneškem Bienalu.

Prevaja iz nemščine, francoščine in italijanščine. Je avtor več umetnostnih monografij in vrste znanstvenih monografij. Že v mladosti je prevajal sodobno nemško poezijo in filozofijo.

Za poezijo je prejel nagrado Prešernovega sklada, Jenkovo in Veronikino nagrado. Ob slednji, ki jo je prejel leta 2010 za pesniško zbirko Razlagalec sanj, je tedanji predsednik žirije Ivo Svetina zapisal: "Medved je eden tistih pesnikov, ki so se dodobra zavedali, da po Mallarmejevem Metu kocke poezija ne more več ponavljati starih obrazcev. Prav poezija Medveda ponuja možnost temeljnega razmisleka o poeziji, zlasti o tem, zakaj se je t.i. moderna poezija zavestno odpovedala želji po komuniciranju z bralcem, zaradi česar se zdrava pamet sprašuje: le kaj je hotel pesnik s tem povedati."

V obrazložitvi Valvasorjeve nagrade pa so zapisali, da je Medved s svojim izvirnim, samosvojim, predanim, interdisciplinarnim, filozofsko utemeljenim in kritično-strokovnim delom izjemno prispeval na področju slovenske in mednarodne galerijsko-muzejske dejavnosti. Kot dolgoletni kustos in vodja Obalnih galerij Piran je usmerjal, oblikoval in vodil razstavni program ter s tem udejanjal vizijo razvoja sodobne umetnosti.

"Določil je smeri razvoja Obalnih galerij in odločilno prispeval k novemu, filozofskemu pogledu na likovno umetnost. Doma in v svetu je ustvarjal nove možnosti za mlade slovenske in tuje ustvarjalce in jim odpiral vrata v sodobno javnost. Je izjemno dejaven ustvarjalec, avtor številnih strokovnih in filozofskih del, priznan pesnik in esejist. Je človek, čigar javno izrečeno strokovno in osebno stališče nekaj pomeni," je še pisalo v utemeljitvi nagrade.