Slovenija 4.2.2017 8:00

Kavč festival bo ponovno postregel z intimnimi kulturnimi izkušnjami

Ljubljana, 4. februarja - V Ljubljani se bo danes začel drugi Kavč festival, v sklopu katerega se bodo bivališča po prestolnici za uro ali dve spremenila v prizorišča koncertov in predstav umetnikov iz vseh vetrov. Vizija festivala je po besedah snovalca in programskega koordinatorja Matije Solceta aktivirati družbo v odpiranje vrat neznancem ali sosedom.

Ljubljana. Snovalec in programski koordinator Kavč festivala Matija Solce. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Snovalec in programski koordinator Kavč festivala Matija Solce.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Solce je poudaril, da je festival usmerjen v vzpostavitev komunikacije med gostitelji dogodkov in gosti, pa tudi med umetniki in gledalci: "Kavč festival pomeni implantacijo umetnosti tja, kamor sodi. Med ljudi in v naš vsakdan. Na samem prizorišču so pomembne vse tri vloge: nastopajoči, gostitelj in gost."

V sklopu prvega slovenskega t.i. sobnega festivala bo potekalo okoli 60 koncertov etno in avtorske akustične glasbe, pa tudi lutkovnih in gledaliških predstav za otroke in odrasle. Dogodki bodo na različnih lokacijah po Ljubljani od danes do 8. februarja potekali vsak dan ob 17. uri ter ob 18.30, so sporočili organizatorji.

Naslovi gostiteljev dogodkov bodo razkriti šele ob rezervaciji vstopnice. Obiskovalci naj s seboj prinesejo copate, dobrodošel je tudi kakšen priboljšek. Festival je sicer brezplačen, a bodo nastopajoči veseli prostovoljnih prispevkov, saj bo to njihov edini honorar.

Med tistimi, ki bodo krojili glasbeni del programa, bodo Brencl Banda, Žiga Golob solo, Duo Aritmija in Martin Ramoveš Band, s predstavami pa bodo program popestrili izvajalci iz številnih gledaliških skupin, kot so Lutke Mladje, LG Zapik, Teatro Papelito, Gledališče Fru-Fru in Teatro Matita.

V goste prihajajo tudi tuji nastopajoči Tanzgeigen oz. SMAKH, Duo De Schepper-Sanczuk, Fergus Mc Kay, Wild Strings Trio, Old salt, The Breaks, Alicia Edelweiss, Toby Kuhn, Folk Zone in Eva Sotriffer.

Večerni dogodki, namenjeni druženju umetnikov in jam-sessionu, bodo odprti za širšo javnost. Potekali bodo v Klubu ZOO, Vili Veselova, Hostlu Celica in trnovskem baru Anika, kjer bo na slovenski kulturni praznik na sporedu sklepno dejanje festivala.

Solce je dodal: "Preprosto srečanje nastopajočega z gledalcem na štiri oči v intimnem prostoru ruši četrto steno ter spreminja koncert v dogodek in predstavo v srečanje." Kavč festival organizirajo Teatro Matita, Hiša otrok in umetnosti in Društvo za eno glasbo.