Svet 7.2.2017 6:00

Francoska šansonjerka in igralka Juliette Greco pri 90 letih še vedno dejavna

Pariz, 7. februarja - Francoska šansonjerka Juliette Greco je danes dopolnila 90 let. T.i. črna muza pariških eksistencialistov povojnega obdobja je še danes dejavna, na njeni uradni spletni za 6. maja napovedujejo koncert v Parizu. Pevka, ki je vzbudila pozornost v 50. letih minulega stoletja z interpretacijo pesmi Je hais les dimanches, je blestela tudi kot igralka.

Juliette Greco se je rodila v francoskem Montpellieru, kjer je odraščala pri starih starših. Med drugo svetovno vojno je bila krajši čas zaprta v gestapovskem zaporu, leta 1946 pa je v Parizu odprla lokal Tabou, kamor so zahajali številni literati in filozofi, med drugim tudi Albert Camus in Jean-Paul Sartre. Prva besedila za pesmi ji je predlagal prav Sartre.

Na vrhuncu svoje pevske kariere je bila v 50. letih minulega stoletja, ko je v Franciji veljala za eno najbolj priljubljenih pevk. V svoji dolgi karieri je izdala skoraj 30 albumov, zadnjega z naslovom Merci leta 2015.

Juliette Greco, katere zaščitni znak je bila črna barva, se je uveljavila tudi kot igralka, med drugim je leta 1957 zaigrala v filmu, ki je nastal po predlogi romana Ernesta Hemingwaya Sonce vzhaja in zahaja. Film je produciral Darryl F. Zanuck, s katerim je imela burno ljubezensko razmerje. Tudi sicer je imela precej ljubimcev, med njimi je bil tudi jazz trobentač Miles Davis, poročena pa je bila z igralcema Philippeom Lemaireom in Michelom Piccolijem.

Svoj 80. rojstni dan je praznovala na koncertih v pariškem gledališču Chatelet. Že takrat je dejala, da je presenečena, "da je še živa, in osupla, da še še strahotno živahna".