Slovenija 7.2.2017 11:51

V Šentjakobskem gledališču stanovanjski blok z zgodbami po enodejankah Čehova

Ljubljana, 7. februarja - V Šentjakobskem gledališču Ljubljana bodo na Prešernov dan ponudili premiero komedije Roka Vilčnika Blok II. v režiji Andreja Jusa. Dogajanje predstave je postavljeno v stanovanjski blok, kamor je režiser umestil pet zgodb, ki temeljilo na enodejankah Antona Pavloviča Čehova.

Protagonisti predstave so stanovalci socialističnega bloka z majhnimi stanovanji, ki Jusa, kot je dejal na novinarski konferenci, zaradi majhnosti in natlačenosti spominjajo na celice, v kakršnih redijo kokoši v baterijski reji.

V središču komedije so po besedah umetniškega vodje Simona Šerbinka moško-ženski odnosi, na subtilen način pa se predstava, sicer začinjena tudi s črnim humorjem, dotakne tudi staranja in minevanja.

Jus, ki je s Šentjakobskim gledališčem že sodeloval pred vrsto leti v otroški predstavi Svetlane Makarovič Mali Kakadu, je tokrat prvič spoznal delo odraslih igralcev in duh tega ljubiteljskega teatra. Kot je povedal, je bil prevzet predvsem nad gorečnostjo in pripadnostjo igralcev, ki ga izkazujejo gledališču.

Upa, da mu bo s posrečeno igralsko zasedbo uspelo prikazati zatohlost, omejenost in vrtičkarstvo, ki po njegovem mnenju zaznamujejo slovenski prostor. Komedija prinaša tudi več identifikacijskih momentov za vsakega gledalca. Jus se je sam večkrat zalotil, da se je odzval na neko stvar zelo podobno, kot se kateri od likov v predstavi.

Zgodbe stanovalcev, ki se na koncu zlijejo v eno pripoved, mestoma deluje groteskno in kljub srečnemu koncu z realističnim pristopom nakazujejo na "veliko fekalij v sodobni slovenski družbi", so zapisali v gledališču.

V komediji igrajo Bojan Vister, Mojca Lavrič v alternaciji s Tonko Černilogar, Maša Kavčič, Marko Skok, Ksenija Hlebec Švalj, Tone Bretoncelj in Janez Vlaj.

Scenografinja predstave je Ana Rahela Klopčič, za katero je to tretji angažma v Šentjakobskem gledališču, kostumografinja je Sara Smrajc Žnidaršič.