Slovenija 7.2.2017 13:59

V akciji Podarimo knjige knjižni dar prejelo deset slovenskih nevladnih ustanov

Ljubljana, 7. februarja - V Trubarjevi hiši literature je dopoldne potekal sklepni dogodek akcije Podarimo knjige, v kateri sta Republika Avstrija - Urad zveznega kanclerja in Mohorjeva družba v Celovcu slovenskim nevladnim ustanovam podarila knjige v vrednosti 50.000 evrov. V tokratni akciji, ki je že 16. po vrsti, je knjižni dar prejelo deset organizacij.

Kot je na ob tej priložnosti povedal predsednik Državnega zbora Milan Brglez, ima kultura v naši zgodovini prav posebno mesto, saj je bila ključno gibalo našega zgodovinskega razvoja, slednje pa še posebej velja za pisano besedo, za knjigo. Vendar, kot je dejal, zadnje raziskave glede branja žal niso nič kaj optimistične, saj kažejo na to, da zlasti mlajše generacije branja ne razumejo oziroma ne sprejemajo kot vrednoto. Poleg tega postaja tiskana beseda vse bolj zapostavljena, saj digitalizacija to tisočletno tradicijo vse bolj in vse hitreje odriva na rob.

Za Brgleza knjiga ostaja neizmerno, nenadomestljivo bogastvo. Spomnil je na besede generalne direktorice Unesca Irine Bokove ob svetovnem dnevu knjige, ki je zapisala, da je knjiga vez med preteklostjo in prihodnostjo, ter dodal, da imajo knjige tudi prav posebno moč. Med drugim nas bogatijo z znanjem, nam omogočajo spoznavanje novih dimenzij in svetov. Poleg tega je v njih "zapisan spomin, knjige dajejo identiteto ljudem, predvsem pa brusijo našo občutljivost, ki je ključni pogoj za človečnost," je še povedal Brglez.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je poudaril, da se letos z akcijo slovenska beseda in kultura širita ne le v zamejstvo, ampak tudi v Argentino in s tem med Slovence po svetu. Slovenci v Argentini po njegovih besedah slovenski jezik gojijo s svojo trdoživostjo, zato je knjižni dar zanje zelo pomemben.

Jezik, ki je po njegovih besedah poseben del kulture, potrebuje knjigo, ta po potrebuje prostor dialoga, kreativnosti in druženja. Akcije, kot je današnja, je označil za neprecenljive, saj z njimi krepimo besedni zaklad, poleg tega je knjiga najboljša prijateljica ljudi.

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip, ki je predstavnikom ustanov skupaj z avstrijsko veleposlanico v Sloveniji Sigrid Berka izročal donacije v obliki vrednostnega bona, je spomnil, da je namen akcije krepitev učenja slovenskega jezika in kulture ter širjenje knjig med Slovenci, predvsem tistimi, ki si jih sicer zaradi materialne stiske ne bi mogli privoščiti. Kot je povedal, so v 15 letih v okviru te akcije podaril že več kot 500.000 knjig slovenskih in avstrijskih avtorjev.

Letošnji dobitniki knjig so Slovenska Karitas, društvo Zedinjena Slovenija v Argentini, Vzgojni zavod Planina, Zavod Zadnje upanje, Društvo Projekt človek, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji, Zveza kočevarskih organizacij, Dijaški dom Antona Martina Slomška v Mariboru, Osnovna šola Alojzija Šuštarja v Zavodu sv. Stanislava in Ustanova Fundacija za OŠ Polje.