Svet 8.2.2017 6:00

Sting in Wayne Shorter letošnja dobitnika švedske glasbene nagrade polar

Stockholm, 8. februarja - Britanski rock zvezdnik Sting in ameriški jazzovski saksofonist Wayne Shorter sta letošnja dobitnika švedske glasbene nagrade polar, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prestižno priznanje za "inovativen prispevek k glasbi" bosta prejela 15. junija v Stockholmu iz rok kralja Karla XVI. Gustava.

Ljubljana. Britanski pevec Sting. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Britanski pevec Sting.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Sting, avtor skladb, kot sta Shape of My Heart in Fields of Gold, je znan po zagovarjanju človekovih pravic skozi svojo glasbo. Novembra lani je nastopil ob ponovnem odprtju koncertne dvorane v Parizu, v kateri so džihadisti leto pred tem ubili 90 ljudi.

Mednarodno prepoznavnost je dosegel kot član rock skupine The Police, s katero je izdal uspešnici Roxanne in Don't Stand So Close To Me.

"Še vedno ohranjam otroško radovednost o glasbi, skupaj z občutkom, da moram ves čas delati na tem. Biti priznan na ta način je zato resnično pomembno," je 65-letni Sting izjavil ob razglasitvi priznanja.

Odbor za nagrado polar ga je označil za "resničnega prebivalca sveta". "Kot skladatelj je združil klasični pop z virtuoznostjo in odprtostjo do vseh žanrov in zvokov z vsega sveta," je zapisal.

Saksofonist Shorter je sodeloval z zasedbami Art Blakey's Jazz Messengers, Miles Davis's Second Great Quintet in Weather Report. Po oceni odbora gre za raziskovalca, ki je s svojim sopranskim in tenorskim saksofonom tekom izjemne kariere neprenehoma iskal neprehojene poti.

Shorter (83) je ob razglasitvi potrdil, da je vedno izbiral neprehojene poti, ker te vedno vodijo do več zanimivih odkritij. Priznanje dojema kot "še eno veliko avanturo v življenju".

Nagrado polar je leta 1989 ustanovil menedžer in tekstopisec švedske pop skupine ABBA Stig Andersson. Z njo vsako leto nagradijo dva glasbenika različnih slogov, vsak prejme milijon švedskih kron.

V preteklosti so jo prejeli izvajalci od rocka in popa do klasične glasbe, med njimi Bob Dylan, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Björk, Ennio Morricone in Yo-Yo Ma.