Svet 9.2.2017 5:00

Pevka in uspešna tekstopiska Carole King praznuje 75 let

New York, 9. februarja - Ameriška pevka Carole King, večkratna grammyjeva nagrajenka, ki velja za eno najuspešnejših tekstopisk druge polovice 20. stoletja, praznuje 75 let. Pevka, ki se je od glasbene kariere poslovila leta 2012, se je lani vrnila na oder in izvedla svoj album Tapestry iz leta 1971. Koncertu v londonskem Hyde Parku je prisluhnilo okoli 65.000 ljudi.

Carole King se je rodila leta 1942 judovskim staršem na Manhattnu. Obiskovala je Queens College, kjer je srečala Gerryja Goffina, s katerim se je pri 17 letih tudi poročila. Skupaj sta napisala vrsto uspešnic za številne glasbenike. Kasneje sta se ločila.

Kot pevka je uspeh doživela v 70. letih, ko je prepevala svoje lastne pesmi in se pri tem spremljala na klavirju. Njen prvi album Writer je bil komercialno neuspešen, preboj je doživela z drugim albumom Tapestry. Z njim je osvojila štiri grammyje, med drugim kot prva ženska za pesem in ploščo leta.

Album je dosegel naklado več kot 25 milijonov prodanih izvodov po svetu, poleg tega je bil 15 zaporednih tednov na vrhu ameriške lestvice najboljših albumov. Leta 2003 je bil uvrščen v ameriški narodni register zvočnih posnetkov. Med uspešnicami na albumu so skladbe It's Too Late, I Feel The Earth Move in You've Got A Friend. Kasneje je posnela še 16 albumov, nazadnje leta 2011 praznični A Holiday Carole, deset let pred tem pa album Love Makes the World.

Leta 2104 je o zvezdnici nastal muzikal Beautiful, ki pripoveduje o njenih kariernih začetkih. Muzikal je bil uprizorjen na Broadwayu in West Endu.

Carole King se v zadnjem obdobju posveča okoljevarstvenim projektom, piše na njeni uradni spletni strani.