Slovenija 9.2.2017 8:00

V LGL Karelčkove zgodbice v režiji in likovni zasnovi Silvana Omerzuja

Ljubljana, 9. februarja - Na Malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo drevi premierno uprizorili lutkovno predstavo Karelčkove zgodbice, ki je nastala po istoimenski zbirki kratkih zgodb lanske Andersenove nagrajenke, nemške ilustratorke Rotraut Susanne Berner. Besedilo je priredila Saša Eržen, uprizoritev pa je režiral in likovno zasnoval Silvan Omerzu.

Ljubljana, Etnografski muzej. Intervju z režiserjem, slikarjem in lutkarjem Silvanom Omerzujem. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana, Etnografski muzej.
Intervju z režiserjem, slikarjem in lutkarjem Silvanom Omerzujem.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Lutkovna predstava, primerna za otroke, starejše od dveh let, gledalcem prikaže dan v življenju družine, ki jo sestavljajo Karelček, njegova mama in očka, pa še najljubša igrača, plišasti pingvin.

S Karelčkom se gledalci zbudijo, z njim zajtrkujejo, si umivajo zobke, zapojejo pesem, se igrajo dolgčas, rišejo, gredo v park, po poti trmarijo, se gugajo, pobegnejo domov pred dežjem, v teku premagajo mamo, postavljajo nemogoča vprašanja, pričakajo prvi sneg in očka, ki pride iz službe.

Nato zapojejo pesem, postavijo ptičjo hišico, pojedo kosilo, zgradijo snežaka, skačejo po kavču, premagajo kolcanje ter po večerji odidejo spat. Ker je to preveč dolgočasno in se spanju upirajo z vsemi štirimi, se popeljejo s posebnim vlakom, ki vsak večer vozi iz Korenčkovega v Mižale, s postankom v Mokricah, kjer gredo potniki na stranišče in si umijejo zobke. Pa tudi po tem dneva še ni čisto konec, so zapisali v LGL.

Zgodbice Karelčkovega vsakdana se vrstijo na lesenem odru, na katerem so s pomočjo okvirja in drsnih vrat postavljena različna zunanja in notranja prizorišča. Predstava, polna družinske topline in nežnega humorja, je odigrana z lesenimi namiznimi lutkami. Uprizoritev dopolnjujejo senčne lutke, zvočno pa glasba Mitje Vrhovnika Smrekarja.

V predstavi lutke animirajo Asja Kahrimanović, Sonja Kononenko in Lovro Finžgar.