Svet 10.2.2017 5:00

Newyorški filharmoniki bodo v prihodnji sezoni počastili Leonarda Bernsteina

New York, 10. februarja - Newyorški filharmoniki bodo v sezoni 2017/18 počastili nekdanjega glasbenega direktorja Leonarda Bernsteina. Ob stoletnici njegovega rojstva so mu namenili festival, na katerem bodo poustvarili njegova simfonična dela. V novi sezoni, ki so jo predstavili v tem tednu, bodo med drugim izvedli tudi glasbo Johna Williamsa za sago Vojna zvezd.

ZDA, New York. Zvezno sodišče v New Yorku. Foto: Robert Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Zvezno sodišče v New Yorku.
Foto: Robert Poredoš/STA
Arhiv STA

Ob razgrniti sezone je ameriški simfonični orkester z najdaljšo tradicijo napovedal, da bo izvedel vse tri Bernsteinove simfonije, pa tudi njegovo glasbo za predstave na Broadwayu, kot je Zgodba z zahodne strani. Bernstein je bil glasbeni direktor orkestra med letoma 1958 in 1969, kot dirigent pa je z njim sodeloval tudi kasneje. Dirigirala bosta Alan Gilbert in Leonard Slatkin.

Še en vrhunec sezone 2017/18, ki bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP najverjetneje pritegnil širše množice, bo izvedba Williamsovih partitur za štiri Vojne zvezd. Dirigent štirih koncertov bo David Newman, ki tudi sam sklada za Hollywood.

Prihajajoča sezona newyorških filharmonikih bo minila tudi v znamenju menjave šefa dirigenta oziroma glasbenega direktorja. Gilbert letos funkcijo zapušča, še naprej pa bo dirigiral izbranim koncertom.

Nasledil ga bo nizozemski dirigent Jaap van Zweden, ki bo mesto formalno prevzel s sezono 2018/19. Marca prihodnje leto bo sicer orkester popeljal na turnejo po Japonski, Južni Koreji in Tajvanu. Dirigiral pa bo tudi na odprtju nove sezone, 19. septembra, ko bo predstavil Mahlerjevo peto simfonijo.

Nova sezona bo med drugim vključevala še praizvedbi dveh naročenih del, ki sta jih ustvarila danski skladatelj Bent Sorensen in islandska skladateljica Anna Thorvaldsdottir. Kompozicijo zadnje bo izvedel rezidenčni skladatelj filharmonikov Esa-Pekka Salonen.