Svet 12.2.2017 5:30

V Hamburgu razstava o umetniškem pogledu na novo Elphi

Hamburg, 12. februarja - V Hamburgu je na ogled razstava, ki podaja umetniško refleksijo na nedavno odprto Filharmonijo na Labi (Elbphilharmonie), popularno imenovano Elphi. Za projekt so izbrali umetnike, ki so povezani s svetom arhitekture. Navdih za umetniška dela so našli v času večmesečnega testiranja stavbe pred slavnostnim odprtjem 17. januarja letos.

Razstava med drugim vsebuje veliko skulpturo iz vezanih plošč in klavir, ki igra sam. Na ogled je tudi model stavbe, ki jo je zasnoval švicarski arhitekturni biro Herzog & de Meuron, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

"Dela odražajo ne le spektakularno arhitekturo stavbe, temveč tudi zgodovino arhitekture in samo glasbo," je povedal direktor filharmonije Christoph Lieben-Seutter.

Težko pričakovano filharmonijo z novo koncertno dvorano, ki šteje 2100 sedežev, so v pristanišču reke Labe v Hamburgu odprli skoraj deset let za tistem, ko so za zgradbo položili temeljni kamen. Po prvotnih načrtih so jo nameravali odpreti leta 2010, zaradi napak pri načrtovanju in sporov pa so morali datum večkrat preložiti. Posledično s tem so narasli tudi stroški gradnje, ki so se s 77 milijonov dvignili na 789 milijonov evrov.

Poleg velike in dveh manjših dvoran je v stavbi tudi nekaj stanovanjskih enot ter hotel z več kot 200 sobami. Spodnji, opečnati del zgradbe od zgornjega, steklenega dela, ločuje javno dostopen prostor na 37 metrih višine, ki služi tudi kot razgledna točka nad mestom.