Svet 11.2.2017 5:30

Na letošnjemu ZagrebDoxu več kot 120 filmov, tudi Kozoletove Meje

Zagreb, 11. februarja - Na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma ZagrebDox, ki bo med 26. februarjem in 5. marcem potekal v Zagrebu, bodo prikazali več kot 120 filmov. Med številnimi nagrajenci prestižnih filmskih festivalov bodo na 13. ZagrebDoxu prikazali tudi kratki film slovenskega režiserja Damjana Kozoleta Meje, nagrajenca festivala DOKUDOC v Mariboru.

V tekmovalni program je vključenih 21 filmov, ki po besedah organizatorjev predstavljajo izbor iz aktualne svetovne produkcije dokumentarnega filma z različnih koncev sveta in podajajo sliko sodobne družbe.

Direktor festivala Nenad Puhovski je na predstavitvi festivala v Zagrebu izpostavil film Life, Animated Rogerja Rossa Williamsa, ki je med letošnjimi nominiranci za oskarja za najboljši celovečerni dokumentarni film. Zgodba filma pripoveduje o avtističnem fantu, ki s svetom komunicira preko risank. V tekmovalnem programu pa bodo prikazali tudi film Zero Days ameriškega režiserja Alexa Gibneyja, ki tematizira spletni nadzor in spletno nasilje.

Film poljskega režiserja Michala Marczaka All These Sleepless Nights, nagrajenec festivala Sundance, pripoveduje o nočnem življenju in dozorevanju mladih v Varšavi. Film o mladih aktivistih, ki so prišli pomagati ljudem med vojno v Siriji, The War Show sirske režiserke Obaidah Zytoon in njenega danskega kolega Andreasa Dalsgaarda pa je bil nagrajen na filmskem festivalu v Benetkah.

Puhovski je opozoril tudi na kitajski dokumentarec Sparrow Hooligan avtorice Nanfu Wang o spolnem trpinčenju v neki osnovni šoli ter film The Eagle Huntress britanskega režiserja Otta Bella, ki je pripoveduje o 13-letnici, ki je prekinila dolgoletno mongolsko tradicijo, da lahko samo moški lovijo z izurjenimi orli.

Tudi regionalni program bo ponudil 21 filmov, od tega jih devet podpisujejo hrvaški avtorji. V konkurenci sta tudi Kozoletov dokumentarec Meje, ki govori o dnevu, ko je Slovenijo zajel begunski val, ter srbski Dubina dva režiserja Ognjena Glavonića, ki pripoveduje o srbskih zločinih med vojno na Kosovem.

V spremljevalnem programu Biografski Dox bodo prikazali film o svetovno znani umetnici Marini Abramović, v Glasbenem Doxu pa dokumentarec o priljubljenem glasbeniku Nicku Cavu. Posebnost letošnjega festivala je program Matere in hčerke, v katerem bodo prikazali štiri dokumentarce o odnosu med najbližjimi sorodnicami.

Organizatorji tudi letos pričakujejo 25.000 obiskovalcev.