Na hitro prelistano 11.2.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 11. februarja - Pri založbi Totaliteta so izdali knjigo z naslovom Žižkovi vici (Ste že slišali tistega o Heglu in negaciji?), pri Cankarjevi založbi pa romaneskni prvenec Ivane Djilas Hiša. Kulturni center Maribor je izdal delo Dušana Hedla Podjetni nacionalni program kulture, založba Miš pa knjigo za otroke Lesley Gibbes Švrk in preizkusi za policijske pse.

Ljubljana. Švrk in preizkusi za policijske pse avtorice Lesley Gibbes. Foto: STA

Ljubljana.
Švrk in preizkusi za policijske pse avtorice Lesley Gibbes.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Hiša avtorice Ivane Djilas. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Hiša avtorice Ivane Djilas.
Foto: STA

Ljubljana. Žižkovi vici, ki jih je prvi zbral pesnik Audun Mortensen. Prevedel in priredil jih je Stojan Pelko, ki je poiskal tudi nekaj novih. Foto: STA

Ljubljana.
Žižkovi vici, ki jih je prvi zbral pesnik Audun Mortensen. Prevedel in priredil jih je Stojan Pelko, ki je poiskal tudi nekaj novih.
Foto: STA

Ljubljana. Podjetni nacionalni program kulture avtorja Dušana Hedla. Foto: STA

Ljubljana.
Podjetni nacionalni program kulture avtorja Dušana Hedla.
Foto: STA

ŽIŽKOVI VICI - ZBIRKA ŽIŽKOVIH SLOVENSKIH IN PREVEDENIH FILOZOFSKIH ŠAL

Žižkovi vici so zbirka šal, kot jih je navajal in interpretiral v svojih delih. Pogosto so prav vici bližnjica do filozofskega uvida, najsi gre za freudovske, vulgarne, ponarodele ali nekorektno vzhodnoevropske. Iz Žižkovih objavljenih del in še neobjavljenih rokopisov jih je prvi zbral norveški pesnik Audun Mortensen. Že obstoječe slovenske prevode je poiskal in priredil Stojan Pelko, ki je obenem tudi prevedel nove. Žižek pa je za slovensko izdajo dodal predgovor.

Filozof Slavoj Žižek velja za enega najvplivnejših svetovnih mislecev ter za sinonim za provokativno in pronicljivo misel. Sam se najraje predstavlja kot heglovski komunist. Njegova področja delovanja so (lacanovska) psihoanaliza, politična filozofija in nemški idealizem, v svojih delih pa se loteva najrazličnejših tem, od politične apatije sodobnega življenja do šale o možu, ki se boji, da ga bo pojedla kokoš, od etičnega junaštva Keanuja Reevesa v Hitrosti do tega, kako straniščne školjke razkrivajo narodovo dušo. Bil je učenec in je interpret Jacquesa Lacana, piše pa o fundamentalizmu, ljudski toleranci, politični korektnosti, globalizaciji, subjektivizaciji, človekovih pravicah, Leninu, mitih in Alfredu Hitchcocku. Napisal je več kot 50 knjig, na stotine člankov in sodeloval pri številnih filmih, med drugim lani v dokumentarcu Houston, imamo problem!.

HIŠA - ROMANESKNI PRVENEC GLEDALIŠKE USTVARJALKE IVANE DJILAS

V središču romana je hiša, ki si je družina zaradi kredita in nerednih prihodkov ne more več privoščiti. Treba jo bo prodati in se evakuirati, preden bo prepozno. Junakinja, ki vzame stvari v svoje roke, kaj hitro spozna, da ne bo šlo zlahka. Prodaja doma odpira tudi širša vprašanja o družbeni krizi, ki kaj zlahka preraste tudi v družinsko krizo. V romanu, polnem pikrega humorja, se bodo zagotovo prepoznali številni bralci, so prepričani pri založbi.

Ivana Djilas je režiserka, ki se podpisuje pod okoli 50 gledaliških predstav, od katerih jih je polovica za otroke in mladino. Njeno gledališko delo je zelo raznoliko, v njem rada uporablja različna izrazna sredstva in meša odrske žanre: lutkovne, glasbene, plesne, pripovedne. Je tudi publicistka, piše v glavnem o enakih možnostih in sprejemanju drugačnosti.

PODJETNI NACIONALNI PROGRAM KULTURE - TEORETSKO DELO O NPK IN NJEGOVIH PODJETNIŠKIH POTENCIALIH

Avtor se v delu sprašuje, kakšna je povezava nacionalne kulture in podjetniške uspešnosti v Sloveniji. V raziskavi se posveča primerjalnemu študiju mednarodne literature, obdela aktualni Nacionalni program kulture (NPK) 2014-2017 in njegovega predhodnika NPK 2008-2011, izpelje hipoteze in zagovarja spremembe v kulturni politiki in javnih institucijah v kulturi. V zaključkih predlaga izboljšave, kot so spremembe pri nadzornih organih javnih zavodov, spremembe v upravljanju ter spremembe v pristopu NPK, prehod iz kulture organizacije javnih institucij v organizacijsko kulturo zasebnih organizacij ter konkretne spremembe v kulturni politiki. Avtor upa, da bo z raziskavo spodbudil nacionalno okolje k izdelavi orodij v kulturni politiki, ki bo vodila k bolj uspešni, bolj učinkoviti in kreativni družbi v mednarodnem okolju.

Dušan Hedl (1961) je magister poslovnih ved. Na področju kulture deluje vse od leta 1977, najprej se je uveljavil kot glasbenik, tekstopisec, pozneje pa še kot likovni kritik in organizator kulturnih prireditev. Pomemben je njegov prispevek pri soustanavljanju kulturnih institucij v Mariboru. Je tudi publicist, v raziskovalnem delu pa se posveča kulturni politiki in podjetništvu v kulturi.

ŠVRK IN PREIZKUSI ZA POLICIJSKE PSE - KNJIGA O PASJEM DETEKTIVU ŠVRKU

Protagonist knjige je kuža Švrk, ki sanja, da bo postal policijski pes: pogumen, bister in hiter, natančno tak, kot ga potrebuje policija. A tu je manjša težava - Švrk je ljubka puhasta pasja kepica. Prihaja iz družine pasjih lepotcev, ki so zmagovali na pasjih razstavah in starši mu dopovedujejo, naj se odpove sanjam, saj za policijskega psa ni primeren. A Švrk se ne da. Čeprav se zaveda, da njegov videz ni pravi za ta poklic, se odloči izkazati se na preizkusih za policijske pse. Zelo se potrudi in skoraj mu uspe. A vendarle za policijskega psa izberejo večjega in močnejšega kandidata. Švrku pa zaradi njegovega nastopa na preizkusih ponudijo službo policijskega psa pod krinko. Knjigo krasijo ilustracije Stephena Michaela Kinga.

Lesley Gibbes je avstralska pisateljica otroških knjig, med katerimi je kar nekaj nagrajenih. Po poklicu je učiteljica. To je njena prva knjiga v slovenskem prevodu. Za prevod je poskrbela Meta Osredkar.