Svet 13.2.2017 5:30

V muzeju Ashmolean v Oxfordu razstava Od Davida do Picassa

Oxford, 13. februarja - V muzeju Ashmolean je na ogled razstava Od Davida do Picassa - nastajanje modernizma v Franciji, ki prvič v celoti predstavi zbirko Ursule in Stanleyja Johnsona. Po besedah direktorja muzeja Alexandra Sturgisa postavitev na svoj način pripoveduje sicer dobro znano zgodbo o izjemnih umetniških eksperimentih v obdobju 150 let do druge svetovne vojne.

Zbirka čikaškega zbiratelja Stanleyja Johnsona in njegove žene Ursule, ki jo ima tokrat britanska javnost priložnost videti prvič, po pisanju spletnega portala The Guardian obsega približno 100 del, ki jih je ustvarilo več kot 40 umetnikov. V njej so risbe in slike umetnikov, kot so bili Edgar Degas, Paul Cezanne, Edouard Manet, Claude Monet in Pablo Picasso.

"Kar je pri razstavi zanimivo, je, da je ob sicer dobro poznani zgodbi javnosti poznanih le nekaj predstavljenih del. Razstava ponuja toliko razburljivih odkritij zato, ker je zgodba povedana skozi prizmo zasebne zbirke," je po poročanju portala The Guardian še povedal Sturgis.

Ursula Johnson pa je povedala, da se ji, ko umetnine opazuje na razstavi, zdi, kot da jih vidi prvič: "Ker so drugače razporejene, drugačna je osvetlitev, odnosi med deli so drugačni. Ustvarjam povezave in razmišljam, kako da nisem nikoli prej videla tega."

V Nemčiji rojena Ursula Johnson je svojega bodočega moža, v ZDA rojenega Stanleyja, spoznala leta 1957. Oba sta študirala sta v Parizu v 60. letih minulega stoletja in že tedaj začela zbirati umetnine. Zbirko sta v naslednjih desetletjih vztrajno povečevala z novimi pridobitvami. Pri tem je imelo, kot je povedal Stanley Johnson, pomembno vlogo pozorno oko. Menita, da je sicer v njuni zbirki, ki se posveča evropski umetnosti, še veliko vrzeli, ki jih morata zapolniti.

Na razstavi je predstavljena umetnost od neoklasicizma in romantike (Jacques-Louis David, Jean Auguste Dominique Ingres in Eugene Delacroix), prek impresionizma in postimpresionizma (Degas, Monet in Georges Seurat), pa vse do Georgesa Braqua in Picassa.

Razstava bo na ogled do 7. maja.