Svet 11.2.2017 5:00

V Pompejih bodo ob valentinovem odprli Hišo čistih ljubimcev

Neapelj, 11. februarja - Na arheološkem najdišču Pompeji bodo ob valentinovem za nekaj dni za javnost odprli Hišo čistih ljubimcev, poznano po stenski slikarji, ki prikazuje ljubimca v poljubu. Razkošna nekdanja hiša peka, ki se ponaša tudi z vrtom, hlevom in mlinom, stoji ob nekdaj živahni ulici antičnega rimskega mesta. Odprta bo od danes do 14. februarja.

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nato bo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP hiša ponovno zaprta zaradi restavriranja, ki bo predvidoma trajalo štiri leta.

Po besedah arheologinje Alberte Mattelone kompleks odraža oboje - lepoto in izzive Pompejev. "Gre za arheološko dediščino, obenem so dobro vidni sledovi izbruha Vezuva, potem pa so tu še konservatorski problemi, povezani z ostrešjem, terenom, ohranitvijo fresk," je dodala.

Poljub krasi eno od sten triklinija, manjše jedilnice, v kateri so mizo s treh strani obdajala ležišča, na katerih so Rimljani leže jedli in pili. Ob trikliniju je bila nekdaj pekarna, kjer so bili milni za mletje žita in velika peč za peko kruha, zraven nje prodajalna. Kamnite mline je gnalo šest mul in osel, ki jih je izbruh vulkana zatekel v hlevu. Danes je tako v hiši mogoče videti tudi še ohranjena okostja poginulih živali.

Za hlevom stoji Hiša slikarjev pri delu, v kateri so bile notranje dekoracije narejene le do polovice, ko je leta 79 izbruhnil Vezuv, ter ob njej vrt, ki je danes rekonstruiran v prvotno stanje.

Kompleks so po pisanju AFP prvič izkopavali leta 1912 in tedaj odkopali balkon, ki pa je bil poškodovan med bombardiranjem v drugi svetovni vojni. Obsežnejša izkopavanja so se začela leta 1982 in so potekala do leta 2004. Leta 2010 so hišo na kratko odprli za javnost in jo nato ponovno zaprli.

"Zdaj jo bomo znova odprli za valentinovo, saj želimo, da si jo ljudje ogledajo, preden jo ponovno zapremo zaradi restavracije strehe in podporne strukture," je dejal arhitekt prenove Michele Granatiero.

Arheološko najdišče Pompeji je za rimskim Kolosejem druga najbolje obiskana turistična znamenitost v Italiji. Lani so v njej našteli rekordnih 3,2 milijona obiskovalcev.

V zadnjih letih se je sicer na arheološkem najdišču porušilo več zidov, kar je bila posledica slabega vzdrževanja in močnih deževij.