Svet 12.2.2017 9:00

Carmina Slovenica na gostovanje v Južnoafriško republiko

Maribor, 12. februarja - Zbor Carmina Slovenica se te dni odpravlja na svoje drugo gostovanje v Južnoafriško republiko, kjer bo na koncertnih odrih v petih mestih izvedel program s slovansko glasbo in sodobno glasbeno literaturo. Prvi koncert je napovedan prihodnjo nedeljo na Univerzi v Pretorii.

Ljubljana. Zbor Carmina Slovenica. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zbor Carmina Slovenica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Carmina Slovenica bo med 19. in 28. februarjem nastopila na koncertnih odrih v Pretorii, Potchefstroomu, Bloemfonteinu, Drakensbergu in Cape Townu. Ob koncertih bo na univerzah v Pretorii in Potcheftroomu ter pevski šoli v Drakensbergu izvedla delavnice, na katerih bodo sodelujoči spoznavali slovensko glasbeno kulturo.

Kot so sporočili iz te produkcijske hiše s sedežem v Mariboru, je gostovanje del programov Attacca, ki so se v desetih letih obstoja uveljavili kot pomemben koncept slovenskega in mednarodnega zborovskega gibanja. "Attacca deli vizijo mednarodnega gibanja Songbridge, in sicer v prizadevanju k zbliževanju ljudi skozi glasbeno ustvarjanje na najvišji umetniški ravni. Attacca ohranja in osvežuje bogato tradicijo slovenskega zborovskega petja ter ga plemeniti z izkušnjami sodelovanja z ansambli iz različnih koncev sveta," so navedli.

Do sedaj so v programih Attacca sodelovali ansambli iz Avstralije, Malezije, ZDA, Francije, Južne Afrike, Bolgarije ter številni iz Slovenije.

Poseben poudarek Attacce je na izvajanju sodobne slovenske glasbene literature in sodobne glasbene literature partnerske države, saj druži izvajalce ob izvajanju glasbene literature držav udeleženk projekta, od zgodnje do sodobne glasbe najvišje kakovosti, ter tako predstavlja tradicijo in sodobnost kulturnih okolij udeležencev.

Na koncertnem sporedu Carmine Slovenice bodo tako ob zahtevnih delih iz mednarodnega programa tudi dela slovenskih skladateljev Lojzeta Lebiča, Jakoba Ježa, Marjana Šijanca, Alojza Srebotnjaka in Uroša Kreka.

Južnoafriška zborovska kultura sicer sodi med vodilne v svetovnem zborovskem gibanju. Mnoge zasedbe, ki koncertirajo po vsem svetu, se tudi redno potrjujejo na mednarodnih tekmovanjih in praviloma posegajo pa najvišjih nagradah.

Pred odhodom na gostovanje bo Carmina Slovenica pod vodstvom Karmine Šilec danes v dvorani Union v Mariboru izvedla dobrodelni koncert Scivias, ki ga organizira Humanitarni Soroptimist klub Maribor. Izkupiček od vstopnic je namenjen Štipendijskemu skladu CS. Z njim Carmina Slovenica podpira talentirane mlade umetnice, ki jim njihov ekonomski položaj sicer ne bi omogočal sodelovanja in ustvarjanja pri Carmini Slovenici.