Slovenija 14.2.2017 6:00

V Zagrebu razstava o sodobnem slovenskem oblikovanju v lesu

Zagreb, 14. februarja - V zagrebški hiši arhitekture Oris bodo danes odprli razstavo Les25 - Izbor sodobnega slovenskega oblikovanja v lesu, ki je nastala ob lanski 25-letnici samostojnosti Slovenije. Na razstavi so bo predstavilo 16 slovenskih arhitekturnih in oblikovalskih studiev, les pa bo tudi tema omizja in poslovnih srečanj med slovenskimi in hrvaškimi podjetji.

Selo pri Vodicah. Les. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Selo pri Vodicah.
Les.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Slovenija se zaradi svoje izjemne pogozdenosti še toliko bolj zaveda, da je les naravna danost, ki ponuja številne priložnosti. Država je les prepoznala kot strateški material, saj aktivno podpira izdelavo lesenih izdelkov, ki jih slovenska podjetja uspešno tržijo. Razstava Les25 vključuje prav projekte in izdelke, ki odražajo takšno strateško razmišljanje, piše v napovedi razstave.

V zagrebški hiši arhitekture Oris bodo do 25. februarja na ogled različni projekti iz lesa, ki so nastali v minulih petih letih - od otroških igrač in fotoaparatov preko luči in pohištva. Predstavljena bosta tudi mobilna informacijska točka za Triglavski narodni park ter slovenski paviljon na Expu v Milanu.

"Razstava vsebinsko predstavlja Slovenijo v evropskem prostoru, obenem pa predstavlja tudi kratek zgodovinski presek oblikovanja lesa v Sloveniji," še piše v najavi.

Med razstavljavci so uveljavljeni slovenski oblikovalci z dolgoletnimi izkušnjami ter mlajši avtorji, ki se še izobražujejo, a že uspešno sodelujejo s proizvajalci in uporabniki. Mnogi predstavljeni projekti so bili nagrajeni v Sloveniji in tujini.

V četrtek bo na sporedu omizje na temo Slovenska arhitektura in oblikovanje lesa, na katerem bodo sodelovali arhitekta Blaž Rupar in Robert Jonathan Loher ter industrijski oblikovalec Janez Mashoni.

Od srede, 15. februarja, bodo v Zagrebu potekale tudi predstavitve posameznih slovenskih podjetij in njihovih hrvaških partnerjev, 23. februarja pa bo organizirano poslovno srečanje slovenskih in hrvaških podjetnikov, ki bodo obravnavali možnosti za opremljanje turističnih objektov in energetsko obnovo javnih poslopij.

Razstava Les25 je bila junija, ob 25-letnici slovenske samostojnosti, na ogled v avli ministrstva za kulturo v Ljubljani.