Svet 13.2.2017 10:25

Maleju nagrada italijanskega ministrstva za kulturo za prevodno in založniško delo

Rim, 13. februarja - Prevajalec, urednik in pesnik Gašper Malej je prejel posebno nagrado italijanskega ministrstva za kulturo in turizem za izstopajoče prevajalske in založniške dosežke. Malej prevaja zlasti italijansko literaturo 20. stoletja in izbira besedila, "ki zrcalijo njegov interes za družbene teme". Posebej pohvaljen je bil njegov prevod Pasolinijeve Nafte.

Ljubljana. Prevajalec, urednik in pesnik Gašper Malej. Foto: Nada Mihajlović/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prevajalec, urednik in pesnik Gašper Malej.
Foto: Nada Mihajlović/STA
Arhiv STA

Italijansko ministrstvo za kulturo in turizem nagrade podeljuje od leta 1989, Malej pa je prvi slovenski prevajalec, ki jo je prejel. Med drugim je prevedel dela Daria Foja, Dina Buzzatija, Cesareja Paveseja in Franca Loija.

Kot piše v utemeljitvi nagrade, je Malej s prevodom drzne antologije Nives Zudič Antonič posebno pozornost izkazal za zgodovino italijanske književnosti Kopra. Posebno zanimanje pa je zbudil njegov prevod nedokončanega romana Nafta Pier Paola Pasolinija, za katerega je leta 2011 prejel nagrado zlata ptica.

"To delo, nadvse zahtevno tako na leksikalni kot na sintaktični ravni, je Malej izvrstno prenesel v slovenščino, saj mu je uspelo poustvariti raznolike slogovne registre ter nenehno izmenjavanje med razumsko natančnostjo in liričnostjo govorice izvirnika. Interpretativna prefinjenost in jezikovna občutljivost sta prevajalcu omogočili, da je premagal težave izrazito 'neprehodnega' besedila," še piše v utemeljitvi.

Malej je rojen leta 1975 v Kopru, kjer živi in ustvarja. Od leta 2004 je samozaposlen v kulturi. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz primerjalne književnosti in literarne teorije. Od leta 1992 objavlja v dnevnem časopisju, različnih literarnih, kulturnih in strokovnih revijah ter v drugih medijih v Sloveniji in tujini. Je avtor pesniških zbirk Otok, slutnje, poljub (2004) in Rezi v zlatem (2009). V zbirki Aleph Centra za slovensko književnost bo letos izšla njegova tretja zbirka.

Nagrade italijanskega ministrstva za kulturo in turizem bodo podelili v torek, 14. februarja, v Vanvitellijevem salonu knjižnice Angelica v Rimu.