Svet 14.2.2017 5:00

Pri Sotheby's se za Klimtovo sliko nadejajo iztržiti več kot 45 milijonov funtov

London, 14. februarja - Pri avkcijski hiši Sotheby's v Londonu bodo 1. marca dali na dražbo sliko Gustava Klimta z naslovom Kmečki vrt. Za delo iz leta 1907 se nadejajo iztržiti več kot 45 milijonov funtov. Dražba upodobitve barvitega vrta, ki velja za eno najboljših slikarjevih del, kar so se pojavila na trgu, bo vrhunec prihajajoče londonske dražbene sezone.

Hrvaška, Zagreb. Razstava reprodukcij slik Gustava Klimta. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Razstava reprodukcij slik Gustava Klimta.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Helena Newman z oddelka za impresionistično in sodobno umetnost pri Sotheby's je sliko označila kot inovativno in kot "dragulj v njenem izvrstnem sijaju barv". Dodala je, da je večina takšnih slikarjevih oljnih slik danes v večjih muzejih po svetu, le peščica tako pomembnih del pa se je v zadnjem desetletju pojavila na dražbah.

Klimtove slike sicer dosegajo izjemno visoke cene. Po pisanju britanskega časnika The Guardian je Oprah Winfrey lani kitajskemu kupcu prodala Portret Adele Bloch-Bauer II, ki ga je leta 2006 kupila na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku za 87,9 milijona dolarjev. Sliko je zasebno prodala za 150 milijonov dolarjev.

Klimt sodi med deseterico umetnikov, med njimi so še Gauguin, Rothko, Picasso, Modigliani, Bacon, Giacometti, Pollock in De Kooning, katerih dela na dražbah dosegajo zneske po več kot 100 milijonov dolarjev. Po besedah Helena Newman bo Klimtovo delo, kot je pričakovano, prava senzacija na trgu umetnin. Kot je še povedala, bo slika zagotovo privabila azijske zbiratelje, saj je Klimt navdih črpal v azijski umetnosti.

Nazadnje je bila slika javno razstavljena lani na razstavi z naslovom Slikanje modernega vrta na Kraljevi akademiji umetnosti.