Slovenija 14.2.2017 5:00

Festival Unicum bo letos posebno pozornost namenil mladim skladateljem

Ljubljana, 14. februarja - V Ljubljani se danes začenja festival sodobne glasbe Unicum, ki bo ponudil pet koncertov in komorno opero. Po besedah umetniškega vodje Pavla Mihelčiča je letos poudarek na mladih skladateljih, tudi tistih, ki še delajo z mentorji. Osvežitev bo nastop Trobilnega ansambla Akademije za glasbo, novost pa uprizoritev komorne opere.

Ljubljana, AGRFT. Umetniški vodja festivala sodobne glasbe Unicum Pavel Mihelčič. Foto: Dejan Mijović/STA

Ljubljana, AGRFT.
Umetniški vodja festivala sodobne glasbe Unicum Pavel Mihelčič.
Foto: Dejan Mijović/STA

Kot je za STA povedal Mihelčič, vsak festival Unicum odpira nova poglavja svoje programske usmeritve. Letos bodo najprej z izvedbo mladostnega dela počastili Janeza Matičiča, kot dragoceno je izpostavil sodelovanje z Akademijo za glasbo. Sicer pa bo na letošnjem festivalu še več nove glasbe kot v minulih časih.

Po njegovih besedah bodo vsi dogodki medgeneracijski, pri čemer izpostavljajo kakovost kot tudi ustvarjalnost mladih skladateljev. "Ker poznam številne festivale po svetu, trdim da naš Unicum za večino ne zaostaja," je poudaril Mihelčič. "Seveda pa zaostaja glede posluha najbolj uspešnih slovenskih podjetij. Ti namenjajo veliko sredstev za šport pa nič sredstev za kulturo. No, v tem pogledu pa smo Slovenci res unikum," je dodal.

Unicum je bienalni festival. Rad bi bil mednarodni, pa mu to po Mihelčičevih besedah včasih uspe, največkrat pa ne. "Bistveni problem niso skladatelji, niti izvajalci; problem so sredstva, ki jih je vsakokrat manj - kot da je ta festival nekaterim napoti, drugim pa sploh odveč," je povedal. Dodal je: "Vendar so te negativne spodbude po svoje stimulativne. Vsakokrat si izmislimo temo. Letošnja se imenuje Odrske luči. Ta pomeni, kam so usmerjene naše ambicije, do kod seže naša fantazija."

Festival bo odprl koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije drevi ob 19.30 v Slavnostni dvorani Narodne galerije, na katerem bo med drugim mogoče slišati Matičičevo mladostno delo Suita za godala.

V sredo bo sledil koncert v atriju Mestnega muzeja Ljubljana, na katerem bodo nastopili Ansambel MD7, violinist Črtomir Šiškovič in pevci APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani z dirigentko Jerico Gregorec Bukovec. Na njem bo krstno izvedbo doživelo delo violinista in skladatelja Matije Krečiča z naslovom Cut/Rez.

V četrtek bo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana koncert, na katerem bo nastopil Orkester Slovenske vojske z dirigentko Andreja Šolar in saksofonist Jure Pukl. Med drugim bo mogoče slišati Jazz suite for saxophone, rhytm sectioan and symphonic wind band, ki jo je skladatelj Igor Lunder napisal po naročilu Pukla in Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki jo je nekajkrat tudi izvedel.

V petek bo na Akademiji za glasbo koncert Trobilnega ansambla Akademije za glasbo Ljubljana z dirigentom Dušanom Kranjcem, v ponedeljek, 20. februarja, pa prav tako na Akademiji za glasbo koncert skladb za kitaro in čembalo, na katerem bodo krstno izvedli deli študentov oddelka za kompozicijo in glasbeno teorijo Leona Firšta in Mateja Kastelica.

Festival bo sklenila krstna izvedba komorne opere Božji delec - Operna črna komedija za tri igralce in tri privide. Nastala je po motivu enodejanke Čarobna noč Slawomira Mrožka, libreto je prispeval Milan Dekleva, avtor glasbe je Mihelčič, režijo je prevzela Eva Hribernik. Komorna opera bo 21. in 22. februarja na sporedu v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.