Slovenija 14.2.2017 8:07

V Galeriji Fotografija Irena Jurca s ciklom Morje v meni

Ljubljana, 14. februarja - V Galeriji Fotografija bodo drevi odprli razstavo Morje v meni Irene Jurca. Likovna kritičarka Nataša Kovšca je o ciklu zapisala, da ga lahko razumemo kot preplet avtoričinih subjektivnih občutij v prelomnih trenutkih njenega osebnega življenja in problematike migracij. Ta je predstavljena s posnetki morja, mrtvih morskih živali in odmrlih rastlin.

V središču zanimanja ustvarjanja Irene Jurca so teme, ki se navezujejo na vsakdanjo bivanjsko resničnost, kot so vprašanja eksistence, identitete, bistva in smisla bivanja ter razmišljanja o aktualnih družbenopolitičnih problemih.

Še posebej se posveča "iskanju razmerja med intimnim doživljanjem sveta in družbeno stvarnostjo sodobnega časa". To je razvidno tudi v ciklu Morje v meni, ki ga sestavlja 12 črno-belih fotografij. Izhodišče za razstavo je bila večkrat izrečena misel, da je "morje postalo množično grobišče".

Avtorica je to misel "subtilno naglasila" tudi s kompozicijsko strukturo posnetkov. "Monotone podobe vodnih površin so podane z asketsko govorico, v zamolklih, temno sivih in črnih barvnih odtenkih, medtem ko so posnetki mrtve narave upodobljeni na povsem črni podlagi," je presodila likovna kritičarka.

Na ostalih morskih krajinah, ki ne prikazujejo prostranih vodnih površin, pač pa le ozek izsek morja brez horizonta, pa je z izjemo svetlobnih poudarkov izpostavljena popolna praznina, ki je - po avtoričinih besedah - "odsev nas samih, naše lastne duhovne izpraznjenosti".

"Fotografinja z deli iz cikla Morje v meni dokazuje, da je mogoče tudi z navidezno nepomembnimi fragmenti iz vidne stvarnosti zastaviti gledalcu tehtna občečloveška vprašanja, denimo o tem, kam gremo kot posamezniki ali kot družba," je zapisala Nataša Kovšca.

Irena Jurca, sicer diplomirana kulturologinja, je ustvarjalka, ki se s fotografijo ukvarja že dve desetletji, a svoja dela le redko predstavlja v javnosti.