Svet 18.2.2017 5:30

Mladen Dolar februarski gost Filozofskega teatra v Zagrebu

Zagreb, 18. februarja - Eden vodilnih slovenskih filozofov Mladen Dolar bo v nedeljo 19. februarja gost Filozofskega teatra v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu. Kot so zapisali v gledališču, se bosta Dolar in njegov gostitelj Srećko Horvat pogovarjala o odnosu med filozofijo in gledališčem ter pojasnila "smisel in namen" Filozofskega teatra.

Dolar je pred nedeljskim nastopom povedal, da sta filozofija in gledališče njegovi veliki strasti: "Ena je profesionalna, druga neprofesionalna, a se prepletata. Verjamem, da med njima obstaja globoka povezava. Pogovor bom začel s tem, da se lahko veliko naučimo tako o filozofiji kot o gledališču, če podrobno preučimo, kako se prepletata in medsebojno dopolnjujeta."

Dolar je del slovenske fenomenološke trojice, v družbi s Slavojem Žižkom in Alenko Zupančič. V svojih delih predstavlja uspešno sintezo lacanovske psihoanalize in filozofije nemškega klasičnega idealizma, napovedujejo zagrebški gostitelji.

Kot so dodali, se je Dolar veliko posvečal znanemu irskem pisatelju in dramatiku Samuelu Beckettu, pa tudi glasbi, operi, gledališču, popularni kulturi in kritiki kapitalizma. V hrvaškem jeziku sta dostopni dve Dolarjevi knjigi - O skoposti in O glasu.

Horvat je poudaril, da bodo v nedeljo nadaljevali s premisleki o tem, zakaj so pred dvema letoma sploh zagnali projekt Filozofskega teatra. Dodal je, da so v tem obdobju dokazali, da je oder osrednje nacionalne gledališke hiše lahko idealen prostor za različne pogovore, od ekonomije do rocka.

Za marec so napovedali hrvaško premiero filma o gostovanju slovenske skupine Laibach v Severni Koreji, aprila pa bodo gostili protislovno katalonsko nuno Tereso Forcades.