Svet 15.2.2017 5:00

V Litvi načrtujejo muzej o življenju Judov pred prihodom nacistov

Vilnius, 15. februarja - V Vilni načrtujejo izgradnjo muzeja, ki bo prikazal življenje v majhnih mestih z večinskim judovskim prebivalstvom, imenovanih shtetli. Muzej bo spomenik kulturi in načinu življenja v 200 tovrstnih judovskih mestih, ki so obstajala v Litvi pred drugo svetovno vojno, tako da bo holokavst le del predstavitve, poudarjajo snovalci muzeja.

Muzej bo največ pozornosti namenil življenju Judov v predvojnem času v naselju Seduva na severu Litve, ki je bilo eno od številnih judovskih naselij na podeželju te baltske državice.

Muzej, ki ga bodo odprli leta 2019, bo zgrajen iz zasebnih sredstev. Sredstva zbirajo v posebni fundaciji, med največjimi podporniki projekta so podjetniki, potomci Judov, živečih v teh krajih, ki želijo ostati anonimni, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Vzporedno s projektom tečejo tudi prizadevanja za izgradnjo ločenega muzeja o zgodovini Judov, ki bi ga s pomočjo državnih sredstev postavila judovska skupnost v Litvi.

Pred drugo svetovno vojno je v Litvi živelo več kot 200.000 Judov; prvi so se na to območje naselili že v 14. stoletju. Okoli 195.000 litovskih Judov je pod nemško okupacijo med letoma 1941 in 1944 prišlo v roke nacistom oziroma lokalnim kolaborantom. Danes jih v Litvi živi le še 3000.