Svet 15.2.2017 6:00

Na današnji dan je pred 150 leti prvič zazvenel Straussov valček Na lepi modri Donavi

Dunaj, 15. februarja - Na današnji dan je pred 150 leti prvič zazvenel valček Johanna Straussa ml. Na lepi modri Donavi. Skladatelj ga je napisal po naročilu združenja Wiener Männergesang Verein. Ob krstni izvedbi februarja 1867 je doživel mlačen sprejem, čista instrumentalna izvedba pa je še istega leta požela navdušenje v Parizu. Danes je eno najbolj izvajanih del.

Na originalno Straussovo glasbo je besedilo napisal pesnik in humorist Joseph Weyl. Skladatelj je pozneje valček nekoliko spremenil in tudi Weyl je moral spremeniti besedilo.

Pozneje je novo besedilo napisal Franz von Gernerth. V ZDA je bila čista instrumentalna verzija Na lepi modri Donavi premierno izvedena 1. junija 1867 v New Yorku, v Veliki Britaniji pa z zborom 21. septembra 1867 v Londonu.

Po pisanju francoske tiskovne AFP je bil osnovni cilj Straussovega valčka, da vlije pogum oziroma ljudi potolaži po tem, ko je Avstrija poletje pred tem izgubila krvavo bitko proti Prusiji pri Kraljevem gradcu.

Danes pa Na lepi modri Donavi bolj kot katerikoli drugi valček prikliče v spomin eleganco in razcvet dunajskega 19. stoletja, ki živi naprej v plesni sezoni, ki je trenutno v polnem zamahu. Na lepi modri Donavi ima tudi posebno mesto na novoletnem koncertu dunajskih filharmonikov 1. januarja, poleg tega je neuradna avstrijska himna.

Na letalih družbe Austrian Airlines iz zvočnikov doni Na lepi modri Donavi pred vzletom in po pristanku. Po pisanju AFP je raziskava, ki so jo lani izvedli med potniki, pokazala, da je 72 odstotkom potnikov omenjana praksa všeč in da želijo, da se nadaljuje.

Valček je mogoče slišati tudi v številnih filmih, denimo v Kubrickovem 2001: Odiseja v vesolju pa v filmu Titanik, ter v številnih animiranih serijah, denimo v Spužiju Kvadratniku in Simpsonovih.

Na vprašanje, zakaj je ob dejstvu, da je Strauss napisal še skoraj 500 drugih valčkov, prav Na lepi modri Donavi tako priljubljen, po besedah Thomasa Aignerja, kustosa razstave ob 150. obletnici nastanka te znamenite skladbe v dunajski Mestni hiši, ni dokončnega odgovora. "Je sicer patriotska pesem, a ne preveč. Ob njej lahko vsakdo podoživlja svoje spomine na reko, na obisk Dunaja," je dodal.

Razstava v dunajski Mestni hiši, ki so jo pripravili ob letošnjem jubileju valčka Na lepi modri Donavi, je na ogled še do 12. maja.