Slovenija 14.2.2017 15:59

Film Anina provizija podaja intimno zgodbo v vrtincu tajkunstva

Ljubljana, 14. februarja - Kriminalna drama Anina provizija v režiji Igorja Šmida se dotika aktualnega slovenskega fenomena tajkunov in z njimi povezanih škandalov. V ospredju je intimna zgodba Ane, žene tajkuna Saša, ki se šele v trenutku, ko njen mož brezizhodno zabrede, zave, da o njem in njegovih poslih ne ve ničesar. Glavni vlogi igrata Vesna Milek in Dejan Spasić.

Ljubljana. Ogled filma, projekcija, predstava, film, filmska produkcija. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ogled filma, projekcija, predstava, film, filmska produkcija.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Fotografka in oblikovalka Ana je samostojna ženska, ki si sama služi kruh, kljub temu, da je njen mož uspešen podjetnik. A le na videz. Protagonistka začne osebno in intimno dramo doživljati, ko Sašo zabrede tako globoko, da izgine v neznano. Po njegovem izginotju skuša Ana razumeti, kaj stoji za policijsko preiskavo in moževimi posli. Hkrati postane žrtev izsiljevanja, obe z Lino pa izobčenki, čeprav sta nedolžni.

Scenarist Marcel Buh je po današnji novinarski projekciji filma povedal, da bi bil film, ki bi govoril zgolj o medijsko odmevnih tajkunih, lahko na koncu pravzaprav nadaljevanka. Bolj ga je zanimalo, kako se počuti žena nekega tajkuna, ki ni ničesar kriva. Film poda tudi kritiko tega, da se tajkuni pogosto izognejo kazni in odpira vprašanje o tem, kdo zares so tisti, ki v državi vlečejo niti.

Buhu se zdijo pomembne tudi usode stranskih likov, denimo inšpektorja Šemeta (Janez Škof), ki čez noč izgubi službo ali pa tožilke (Jana Morelj), ki jo skušajo podkupiti. "Verjetno so to stvari, ki se dogajajo. V film sem poleg intimne usode Ane želel vključiti tudi današnjo stvarnost," je povedal za STA.

Pri scenariju je deloma sodeloval tudi režiser Šmid, ki je bil z igralsko zasedbo, ki jo je tvorila kombinacija uveljavljenih igralskih imen in nekoliko manj znanih filmsko igralskih obrazov, zelo zadovoljen.

"Delo na filmu je bil pravi tobogan. Strukturi sem skušal vdihniti čim več mesa in krvi," je povedal režiser, ki je imel za glavno vlogo Ane takoj v mislih Vesno Milek. Ta si je nekoč želela postati igralka, a se je nato znašla v novinarskih vodah. Je pa že nastopila v filmih Carpe Diem ter Desperado tonic.

Na vprašanje, kako je bilo igrati glavno vlogo, je Vesna Milek v šali odvrnila, da se je nanjo "pripravljala že vse življenje, s tem, kar sem". Ker ni šolana igralka, se je odločila za svoj pristop k vlogi: "Odločila sem se, da bom to jaz, z zgodovino Ane, ki je izgubila oba starša v prometni nesreči in je samorastnica, zaščitila pa se je s tem, da se je zaljubila v Saša, ki ji je nudil varnost, hkrati pa je bil bohem, tako kot ona. A do točke, ko se je njun zakon začel spreminjati."

Vlogo tajkuna Saša, ki ogrozi življenje hčere in žene, igra Spasič. Igralec verjame, da je vsakdo v življenju storil nekaj, kar ni bilo v redu in skuša to zakriti. "Pomembno je, da se lahko kot igralec s tem poistovetiš in spelješ na svoj mlin," je povedal o pripravah na vlogo.

Njuno hčerko Lino je igrala Rebeka Počivavšek, ki ji bo snemanje ostalo v lepem spominu. Vesna Milek je dodala, da sta se v vlogah matere in hčere dobro ujeli.

Film bo v Koloseju premierno prikazan 22. februarja.