Svet 16.2.2017 5:00

Philip Pullman naznanil nadgradnjo trilogije Njegova temna tvar

London, 16. februarja - Avtor Philip Pullman je naznanil dolgo pričakovano nadgradnjo njegove uspešne trilogije Njegova temna tvar. Prvi del nove trilogije, naslovljene The Book of Dust, bo izšel 17. oktobra. Ne gre za klasično nadaljevanje. Čas dogajanja je postavljen desetletje pred začetek zgodbe Njegove temne tvari, konča pa se približno desetletje kasneje.

Originalna trilogija, ki jo tvorijo dela Severni sij, Pretanjeni nož in Jantarni daljnogled, je prevedena v 40 jezikov, prodana pa je bila v 17,5 milijona izvodih, je poročal britanski BBC.

V novi trilogiji The Book of Dust bo v ospredju junakinja Lyra Belacqua. Bralec jo bo spremljal od rojstva do 20 leta. The Book of Dust se osredotoča na boj med totalitarno organizacijo, ki želi potlačiti poizvedbe o njenem delu, ter tistimi, ki verjamejo v svobodo misli in govora, je povzel Pullman.

Avtor ne želi izdati preveč podrobnosti o vsebini, vendar je namignil, da se bo deček, ki se pojavi v začetku zgodbe, vrnil kot ključen lik.

Pullman je iz pisem in tvitov oboževalcev ugotovil, da že dolgo potrpežljivo čakajo na izid nove trilogije. "Vesel in vznemirjen sem, da lahko končno potešim njihovo in svojo radovednost," je dodal.

Z gledališko priredbo trilogije Njegova temna tvar se je leta 2004 spopadlo britansko Narodno gledališče, leta 2007 pa je po knjigi Severni sij nastal film Zlati kompas v režiji Chrisa Weitza.