Svet 16.2.2017 6:00

Newyorška knjižnica dobila ime po pevcu Harryju Belafonteju

New York, 16. februarja - Javna knjižnica v New Yorku je svojo izpostavo v okrožju Harlem poimenovala po pevcu Harryju Belafonteju, ki bo 1. marca dopolnil 90 let. Odločitev, da izpostava na 115. ulici na Manhattnu dobi njegovo ime, sta sporočila knjižnica in župan mesta Bill de Blasio, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Belafonte, rojen v tej soseski, si že dlje časa prizadeva za socialno pravičnost in razširjanje znanja, sta poimenovanje utemeljila knjižnica in župan. Pevec pa je ob tej odločitvi povedal, da ima Harlem posebno mesto v njegovem srcu, zato je vesel, da bo zdaj še sam imel posebno mesto v Harlemu.

Leta 1927 rojeni Belafonte velja za enega najbolj uspešnih afroameriških pop izvajalcev. V mladosti se je boril z revščino in turbulentnim družinskih življenjem, kariero pa je začel s filmom Carmen Jones leta 1954. Kmalu zatem je prispeval uspešnice, kot sta The Banana Boat Song (Day-O) in Jamaica Farewell.

Na glasbenem področju je prispeval k popularizaciji karibskega glasbenega sloga kalipso, zaradi česar so ga poimenovali tudi za "kralja kalipsa". Poleg filmskega udejstvovanja pa se je posvečal tudi aktivizmu. Zavzemal se je za državljanske pravice v 50. in 60. letih ter bil eden od zaupnikov Martina Luthra Kinga. Bil je pobudnik dobrodelne skladbe We Are the World za pomoč lačnim v Afriki, med drugim pa je podpiral tudi kampanjo za boj proti aidsu.

Javna knjižnica v New Yorku ima sicer 92 izpostav, ki jih letno obišče okrog 18 milijonov ljudi.