Svet 16.2.2017 11:47

Risbo s podobo psa v muzeju v nemškem Braunschweigu pripisali Rembrandtu

Hannover, 16. februarja - Muzej vojvode Antona Ulricha v nemškem Braunschweigu je stoletja hranil risbo s podobo psa, ki so jo pripisovali nemškemu baročnemu slikarju Johannu Melchiorju Roosu, s primerjalno analizo pa so strokovnjaki ugotovili, da gre za delo slavnega nizozemskega umetnika Rembrandta van Rijna. Pozornost je vzbudila med digitalizacijo risb.

Risba, ki je v muzejski zbirki od 70. let 18. stoletja, so Johannu Melchiorju Roosu (1663-1731) pripisovali do nedavnega, da gre za velikega Rembrandta (1606-1669), pa je izjemno odkritje, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarili v muzeju.

Slavnemu nizozemskemu slikarju so jo pripisali po tem, ko so s pomočjo mikroskopskih analiz opravili primerjavo z njegovimi izvirniki v Amsterdamu, Parizu in na Dunaju. Zdaj jo bodo uvrstili na seznam Rembrandtovih del.

Rembrandt je zapustil le nekaj risb, na katerih je upodobil živali. Narisal jih je kot študije, pse pa je kot stranske motive v svojih delih uporabljal zlasti po letu 1630.

Obiskovalci bodo lahko risbo videli po 6. aprilu v sklopu razstave Dürer, Cezanne in ti. Kako mojstri rišejo, še poroča dpa.

Rembrandt van Rijn je ustvaril okrog okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. Med njegovimi najpomembnejšimi deli so slike Nočna straža, Anatomija dr. Tulpa, Predstojniki suknjarskega ceha in Vrnitev izgubljenega sina.