Slovenija 20.2.2017 5:00

Začetek filmskega festivala za vse ljubitelje gora

Ljubljana, 20. februarja - V Ljubljani se bo danes v Cankarjevem domu s celovečernim dokumentarnim filmom Šerpa - Spor na Everestu začel 11. festival gorniškega filma ki svet gora, narave in avanture za teden dni prinaša na velika platna. Na ogled bo 44 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi. Nastopilo bo tudi šest slovenskih in tujih predavateljev.

Kitajska, Tibet. Mount Everest. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Tibet.
Mount Everest.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Uradno bo festival odprla avstralsko-nepalska koprodukcija Šerpa - Spor na Everestu. Leta 2013 so mediji poročali o šokantnem prepiru med evropskimi plezalci in jeznimi šerpami. Ustvarjalci filma so želeli raziskati vzroke tega spora, med snemanjem pa jih je presenetila največja tragedija na Everestu, v kateri je pod ledenim plazom umrlo 16 šerp.

Filmi na festivalu bodo na ogled še v Domžalah, Celju, Novi Gorici in Mojstrani. Mednarodna žirija bo ocenjevala filme v kategorijah Alpinizem, Plezanje, Gorska narava in kultura ter Gore, šport in avantura.

Direktor festivala Silvo Karo z leti opaža, da na festival prihaja vse več ljudi, ki niso neposredno povezani z gorami, a jim je ta svet zanimiv ali lep. Temu občinstvu je zlasti namenjena kategorija Gorska narava in kultura.