Slovenija 8.3.2017 17:56

Orkester SF bo prihodnji teden glasoval o ponovni stavki

Ljubljana, 8. marca - Orkester Slovenske filharmonije (SF), ki ne želi več sodelovati s šefom dirigentom Urošem Lajovicem, bo prihodnji teden glasoval o ponovni stavki. Ta bo, če bo izglasovana, trajala od 27. do 31. marca, je za STA povedala vodja stavkovnega odbora SF Marina Kopše. Z danes na vladi sprejetimi spremembami sklepa o ustanovitvi SF so zadovoljni.

Ljubljana, Slovenska filharmonija. Stavka zaposlenih v orkestru Slovenske filharmonije. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Slovenska filharmonija.
Stavka zaposlenih v orkestru Slovenske filharmonije.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Stavkovni odbor orkestra SF je Lajovicu predlagal, da orkester z njim odigra še zadnji predvideni abonmajski koncert 30. in 31. marca in da se na ta način sporazumno in dostojno razidejo. Vendar Lajovic ponudbe ni sprejel, saj želi dirigirati vse svoje predvidene koncerte do konca sezone in nadaljevati sodelovanje z orkestrom v naslednji sezoni. Zato so se po besedah Marine Kopše na današnjem sestanku dogovorili o glasovanju. Kot je še povedala, so Lajovicu to, da z njim odigrajo omenjeni abonmajski koncert, predlagali tudi na željo ministra za kulturo Toneta Peršaka, da bi se na ta način dostojno razšli.

Z vprašanjem, kaj bo z marčevskim abonmajskim koncertom, so se sicer obrnili tudi na direktorja SF Damjana Damjanoviča, od katerega pa do danes niso dobili odgovora. Kot je še povedala, naj bi ga po neuradnih govoricah vodil drug dirigent. "Vendar pa nas direktor ignorira oziroma zavlačuje zadeve, zato smo se glede na izkušnje, ki jih imamo z njim, odločili, da bomo izvedli glasovanje o stavki," je povedala in dodala, da sicer vaje orkestra potekajo normalno in z drugimi dirigenti.

Z danes na vladi sprejetimi spremembami sklepa o ustanovitvi javnega zavoda SF so po besedah Marine Kopše načeloma zadovoljni, imajo pa nekaj pomislekov oziroma pripomb. Ministrstvu za kulturo očitajo, da se pri pripravi predloga sklepa o spremembah in dopolnitvah sklepa o ustanovitvi javnega zavoda SF ni posvetovalo z njimi, kot je bilo dogovorjeno, ter da jih ni obvestilo, ko je bil predlog pripravljen. Poleg tega z ministrstvom še vedno ni bil sklenjen dogovor o poteku reševanja krize v SF, je poudarila.

Obenem pa se orkestraši bojijo, da bi v prihodnosti ponovno prišlo do težav, saj imajo glede na spremenjeni ustanovitveni akt zaposleni v postopku imenovanja in razrešitve pomočnika direktorja za vodenje umetniško strokovnega dela za področje orkestra oziroma zbora možnost podati mnenje, ki ni obvezujoče, in ne soglasja. "Če na položaj direktorja SF ponovno pride nekdo, ki ne bo prisluhnil orkestru, kot je v primeru Damjanoviča, lahko ponovno pride do velikih nesporazumov," je dejala Marina Kopše in dodala, da je sicer že to, da imajo možnost podati mnenje, korak naprej.

Glede Damjanoviča, ki kljub zahtevi orkestrašev, da odstopi, vztraja na mestu direktorja SF, upajo, da bo minister Peršak naredil kakšen odločnejši korak, veliko upanje pa polagajo tudi na novi svet SF, ki naj bi začel delovati v 45 dneh od spremembe sklepa o ustanovitvi javnega zavoda SF, je še povedala.

Ministrstvo za kulturo sicer vztraja pri zamenjavi direktorja SF Damjanoviča s 1. julijem.