Slovenija 19.2.2017 6:00

Pisateljica Polonca Kovač ob jubileju: Še sama sem začudena, da je minilo toliko let

Ljubljana, 19. februarja - Mladinska pisateljica in prevajalka Polonca Kovač danes praznuje 80 let. Avtorica knjig, kot so Zverinice z Večne poti, Klepetava želva, Zgodbe od A do Ž in Pet kužkov išče pravega, je ob jubileju za STA povedala, da je "še sama začudena, da je minilo toliko let" in da je "najbrž prav, če skušaš na vse pogledati tudi malo s sončne strani".

Ljubljana, Knjižnica Otona Župančiča. Prevajalka Polonca Kovač. Foto Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Knjižnica Otona Župančiča.
Prevajalka Polonca Kovač.
Foto Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Polonca Kovač se je rodila leta 1937 v Ljubljani. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je diplomirala iz primerjalne književnosti in italijanščine. Delala je v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše ter poučevala tuje jezike. Napisala je okrog 30 izvirnih besedil za otroke in mladino, prevedla je okoli 50 del.

Njeno besedno ustvarjanje za otroke in mlade je izjemno pestro in žanrsko raznoliko. Sega od pravljično-fantastičnih in realističnih pripovedi do iger, scenarijev za televizijski igrani program in leposlovno-poučnih del. Stalnice njene pisave so komika, dosledno zagovarjanje drugačnosti in radost življenja.

Kot je povedala, je najbrž deloma stvar značaja, da si bolj optimistično razpoložen. "Res pa je, da sem živela v zelo dobrohotnem in urejenem okolju kljub burnim časom, ki so zaznamovali mojo mladost in otroška leta," je dodala.

V njenem prevodnem opusu imajo posebno mesto Grimmove pravljice, med drugim je prevedla tudi knjige o Groznem Gašperju avtorice Francesce Simon.

Leta 2009 je prejela Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Žirija je tedaj v utemeljitvi med drugim zapisala, da avtorica "v slovenskem prostoru izstopa tudi po redki, premalo cenjeni sposobnosti združevanj poučnosti oziroma spoznavnosti z umetniškostjo in literarnim pristopom, s čimer se obravnavane tematike dosti bolj dotaknejo bralcev, kot če bi jim bile podane samo v suhem, stvarnem jeziku".

Slednje je združila tudi v slikanici Gorski vrt, za vse odprt, ki je izšla leta 2015. O snovanju slikanice je povedala: "Vedno mora biti vse res, tudi če vse zaviješ v prispodobo. Ne smeš si kar nekaj izmisliti. In ko sem pisala o teh rožicah, sem imela ob sebi velik kup botaničnih knjig, tako da ni nič izmišljenega. Le ubesedeni odnosi so dodani. Poleg tega mi je vse pregledala botaničarka, tako da ni ravno iz trte zvito," je dodala.

V knjigi Težave in sporočila psička Pafija so glavi junaki živali. Živali so ji bile, kot je povedala, zmeraj zelo ljuba bitja, vedno se ji je zdelo, da ima tudi vsaka svoj značaj. Ob tem je dodala, da se ji včasih tudi ljudje zdijo podobni kakšni živali: "Tako da je to samo prispodoba, ki nekaj pove."

Za knjigo Kaja in njena družina, pripoved o osemletni deklici Kaji, ki se težko sooča z ločitvijo staršev, pa je leta 2000 prejela večernico, nagrado za najboljšo slovensko leposlovno delo.

Polonca Kovač med drugim podpisuje še knjige Jakec in stric hladilnik, Urške so brez napake, Andrejev ni nikoli preveč, Vesoljsko jajce ali 1+1=5. Skupaj z ilustratorjem Marjanom Mančkom sta ustvarila zgodbe, ki bralca popeljejo na pravljični potep po 12 slovenskih mestih.

Ob njeni 70-letnici je založba Mladinska knjiga izdala knjigo Zverinice od A do Ž, v kateri je bilo zbranih pet njenih najbolj značilnih besedil, ob letošnji 80-letnici pa bo izdala antologijski album njenih besedil Kaj se komu sanja.