Svet 17.2.2017 17:38

Umrl je neoavantgardni umetnik Jannis Kounellis

Rim, 17. februarja - V Rimu je v 81. letu starosti umrl v Grčiji rojeni umetnik Jannis Kounellis, ki je bil v 60. letih minulega stoletja pomemben predstavnik neoavantgardnega gibanja arte povera, poročajo tuje agencije. Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini ga je označil za velikega ustvarjalca, ki je s svojimi deli ključno zaznamoval sodobno umetnost.

Kounellis se je leta 1936 rodil v Pireju. Slikarstvo je začel študirati v Atenah in študij nadaljeval po selitvi v Italijo leta 1956 nadaljeval v Rimu. Kot vrsta umetnikov njegove generacije se je v 60. letih kritično odzval na družbeno-politična dogajanja in se vključil v razgibane tokove umetniških iskanj ter eksperimentiranja z novimi likovnimi govoricami.

Dvodimenzionalna platna, zamejena z okvirjem, so nadomestile instalacije, v katere je sprva vključeval posteljne okvirje, vrata, okna, blago in druge najdene predmete iz vsakdana, kasneje pa tudi prvinske naravne elemente, kot so zemlja, ogenj, zlato, rastline in žive živali.

Leta 1967 je sodeloval na razstavi IM Spazio v galeriji La Bertesca v Genovi. Sodelujoče umetnike je družil razmislek o povezavi med umetnostjo in življenjem, značilna estetika najdenih materialov in razumski pristop pri upodabljanju resničnosti.

Vse večje število umetnikov, ki so tako kritizirali dominantno pozicijo uveljavljenih institucij umetnosti, politike in družbe, je preraslo v novo umetniško smer - arte povera. Kounellis je postal eden najvidnejših protagonistov tega pomembnega evropskega gibanja. V svoje instalacije je postopoma vpeljal še druge materiale, kot so dim, premog, žito, meso, mleta kava, svinec in najdene lesene predmete.

Njegova dela je bilo leta 2013 mogoče občudovati na razstavi v Mestni galeriji Ljubljana.