Svet 18.2.2017 20:54

Zlati medved Berlinala za film On Body And Soul režiserke Ildiko Enyedi

Berlin, 18. februarja - Zlati medved 67. Berlinala je na nocojšnji podelitvi nagrad prejel film On Body And Soul (O telesu in duhu) madžarske režiserke Ildiko Enyedi. Srebrnega medveda za režijo je odnesel Aki Kaurismäki za film Toivon tuolla puolen (Druga stran upanja), veliko nagrado žirije pa film Felicite (Sreča) francosko-senegalskega avtorja Alaina Gomisa.

Žirija Berlinala, ki ji je predsedoval slavni režiser Paul Verhoeven, se je v madžarski film On Body And Soul (v madžarščini Teströl es lelekröl) "zaljubila", ne zgolj zato, ker ga določa izjemna obrtniška izurjenost, temveč zato, ker nas opominja na besedo, ki jo uporabljamo preredko - sočutje, je zapisala žirija.

Režiserka Ildiko Enyedi je ob prevzemu nagrade povedala, da so si želeli ustvariti preprost film, ki ga je mogoče razumeti zgolj, če si človek dobrega srca. Povedala je, da so vsi člani ekipe verjeli vanj, hvaležna pa je temu, da je naletel tudi na dober odziv pri občinstvu, kar se ji zdi najbolj pomembno.

Srebrni medved za režijo priznanemu finskemu režiserju Akiju Kaurismäkiju za film Toivon tuolla puolen (Druga stran upanja). Režiser je bil redkobeseden in se je za nagrado zgolj vsem lepo zahvalil. Čeprav naj bi bil film šele drugi del njegove trilogije o beguncih, pa je Kaurismäki tekom festivala napovedal, da je njegov aktualni film, ki je bil ves čas med favoriti, verjetno tudi njegov zadnji.

Velika nagrada žirije je šla filmu francosko-senegalskega avtorja Alaina Gomisa, ki je ob prevzemu srebrnega medveda povedal, da film Felicite (Sreča) govori o tem, da smo vsi ljudje in smo čudoviti ter se moramo imeti radi, kakršni smo.

Srebrni medved, poimenovan po Alfredu Bauerju za igrani film, ki odpira nova obzorja je prejel poljski film Pokot (Živalska sled) režiserke Agnieszke Holland. Režiserka je ob prevzemu nagrade povedala, da živimo v težkih časih in zato potrebujemo pogumne filme, ki se dotikajo za naš planet pomembnih tem.

Srebrni medved za najboljšo igralko, ki jo, kot je pisalo v utemeljitvi, ne moreš nehati gledati, je prejela Kim Minhee za vlogo v korejskem filmu Bamui haebyun-eoseo honja (Sama na plaži zvečer). Srebrni medved za najboljšega igralca pa je šel v roke avstrijskemu igralcu Georgu Friedrichu za vlogo v filmu Helle Nächte (Svetle noči).

Za najboljši scenarij sta si srebrnega medveda prislužila Sebastian Leliu in Gonzalo Mazi za film Una mujer fantastica (Fantastična ženska).

Podelili so tudi nekaj nagrad neodvisnih žirij. Nagrado za najboljši prvenec GWFF, vredno 50.000 evrov, je prejel film Estiu 1993 (Poletje 1993) v režiji Carle Simon.

Med kratkimi filmi je slavil Cidade pequena (Malo mesto) v režiji Dioga Coste Amaranteja, prvič letos pa so, v prepričanju, da dokumentarci gradijo mostove med ljudmi, podelili nagrado glashütte za to zvrst, vredno 50.000 evrov. Prejel jo je film Istiyad ashbah (Lov na duhove) v režiji Raeda Andonija.

Častnega zlatega medveda za izjemen prispevek kinematografiji je prejela italijanska kostumografka, producentka in scenografka Milena Canonero, siceršnja dobitnica štirih oskarjev za kostumografijo.

Lani je na festivalu zmagal Požar na morju Gianfranca Rosija o beguncih na otoku Lampedusa in življenju domačinov, ki jim poskušajo po svojih močeh pomagati.

Kljub nocojšnji podelitvi nagrad bo Berlinale potekal še v nedeljo. Skupaj bo v sklopu festivala prikazanih okoli 400 filmov. Letošnjo izdajo zaznamujejo filmi s temami o pogumu in optimizmu, v katerih je veliko humorja.