Slovenija 21.2.2017 9:28

V CD opera Božji delec o meji med stvarnostjo in domišljijo

Ljubljana, 21. februarja - V Cankarjevem domu (CD) bo nocoj krstno izvedena komorna opera Božji delec, ki sta jo po motivu enodejanke Čarobna noč Slawomirja Mrožka, prepletene z verzi Williama Shakespeara, ustvarila libretist Milan Dekleva in skladatelj Pavel Mihelčič. Zgodba pripoveduje o znanstvenikih, v stvarni svet katerih vstopi mlada kozmologinja. Ponovitev bo v sredo.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Protagonista operne črne komedije, kot so jo žanrsko opredelili ustvarjalci, sta fizika Amon in Jose, ki sta na poti odkritja znamenitega Higgsovega bozona, poznanega tudi kot božji delec. Fizika obvladujeta materijo, a si hkrati prizadevata zunaj njenih mej, saj verjameta, da obstaja nekaj, česar ni mogoče zaznati zgolj z očmi. V njun stvarni svet z vsakdanjimi pogovori, fantazijami in razprtijami vstopi mlada kozmologinja Angela, ki ju sooči z resnico, da nič razen smrti v življenju ni gotovo.

"Zgodba, ki jo je pred več kot petdesetimi leti pripovedovala Mrožkova enodejanka Čarobna noč, je imela resnično ozadje in skrivnostno izpeljavo dveh oseb, ki begata med stvarnim in domišljijskim svetom. Sanje so lahko oprijemljivo stvarne, resnica je skoraj vedno neoprijemljivo sanjska. Čas je premaknjen, nestvaren, iz jutrišnjega sveta," so ob premieri zapisali v CD.

Mihelčič je zgodbo pospremil s tolkalnim orkestrom, ki šteje 53 instrumentov. Nanje bodo igrali štirje tolkalci, člani Orkestra Slovenske filharmonije in Slovenskega tolkalnega projekta Barbara Kresnik, Tomaž Lojen, Matevž Bajde in Franci Krevh. Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal Dekleva, je Mihelčičeva glasba natanko takšna, kot jo besedilo zahteva, skrivnostna, včasih pa zelo prizemljena. V celoti pa je bolj atonalnega značaja.

V vlogi Amona bo nastopil basbaritonist Janko Volčanšek, Jose bo baritonist Jože Vidic, Angela pa sopranistka Katja Kovalinka. Dirigirala bo Jerica Gregorc Bukovec. Režirala je Eva Hribernik, scenograf je bil Jaro Ješe.

Opera je nastala v koprodukciji med Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, Cankarjevim domom, Slovenskim tolkalnim projektom ter v sodelovanju z mednarodnim festivalom za sodobno glasbo Unicum. Z opero se bo bienalni festival tudi sklenil.