Svet 21.2.2017 9:57

Film V modrino na Berlinalu s posebno omembo žirije

Berlin, 21. februarja - Kratki film V modrino je na 67. Berlinskem filmskem festivalu prejel posebno omembo žirije. Hrvaško-slovenska koprodukcija v režiji hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović je bila na ogled v tekmovalnem programu za otroke in mladino Generation. To je prvi kratki film, ki ga je kot manjšinsko koprodukcijo podprl Slovenski filmski center.

Nemčija. Mednarodni filmski festival Berlinale. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija.
Mednarodni filmski festival Berlinale.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Filmska zgodba pripoveduje o 13-letni Juliji, ki se iz nasilnega doma z materjo umakne na idiličen hrvaški otok, kjer je nekoč odraščala. Veseli se, da bo obudila prijateljstvo z Ano, ki pa več pozornosti namenja svojemu fantu. Anina zavrnitev odpre pri Juliji nezaceljene rane nasilne preteklosti in v njej prebudi nasilno pošast, za katero je mislila, da jo je pustila za seboj, so zapisali v Slovenskem filmskem centru.

Film je ustvarila mednarodna filmska ekipa, pod fotografijo se podpisuje Marko Brdar, zvočno podobo filma so zaupali mlademu skladatelju Ivanu Marinoviču, Juliju Zorniku iz Slovenije in francosko-ruskemu skladatelju Evgeniju Galperinu. Montaža je delo Korejke Miniji Kang. Za masko je poskrbela Slovenka Anita Ferčak.

V filmu igrajo Gracija Filipović, Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić in Marija Kohn.

Film je nastal v koprodukciji slovenske hiše Blade produkcije.

Letošnji Berlinale, ki je potekal med 9. in 19. februarjem, je združil okoli 400 filmov z vseh koncev sveta. V ospredju so bili filmi z aktualnimi temami, kot so pravice manjšin, migranti, klimatske spremembe. Odprl jo je film o velikanu jazza Djangu Reinhardtu v režiji Etienna Comarja.

Zlatega medveda je prejel film On Body And Soul (O telesu in duhu) madžarske režiserke Ildiko Enyedi. Srebrnega medveda za režijo je odnesel Aki Kaurismäki za film Toivon tuolla puolen (Druga stran upanja), veliko nagrado žirije pa film Felicite (Sreča) francosko-senegalskega avtorja Alaina Gomisa.