Slovenija 22.2.2017 6:00

V ljubljanskem Koloseju premiera filma Anina provizija

Ljubljana, 22. februarja - V ljubljanskem Koloseju bo drevi premiera filma Anina provizija v režiji Igorja Šmida, ki je z Marcelom Buhom soustvaril scenarij. V ospredju je intimna zgodba Ane, žene tajkuna Saša, ki se šele v trenutku, ko njen mož brezizhodno zabrede, zave, da o njem in njegovih poslih ne ve ničesar. Tajkunska zgodba v ozadju slika čas, v katerem živimo.

Ljubljana. Kolosej. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kolosej.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Fotografka in oblikovalka Ana je samostojna ženska, ki si sama služi kruh, kljub temu, da je njen mož uspešen podjetnik. A le na videz. Protagonistka začne osebno in intimno dramo doživljati, ko tajkun Sašo zabrede tako globoko, da izgine v neznano. Po njegovem izginotju skuša Ana razumeti, kaj stoji za policijsko preiskavo in moževimi posli. Hkrati postane žrtev izsiljevanja, obe s hčerjo Lino pa izobčenki, čeprav sta nedolžni.

Osnovna zamisel za film je Buhova, ko pa je Šmid pristopil k projektu, sta scenarij skupaj dodelala, saj je, kot je povedal za STA, "pripoved tudi eno od orodij režije". Anina provizija je po njegovih besedah v prvi vrsti intimna zgodba ženske, soproge in matere, ki zavozi svoje življenje, ker se je srečala z napačnim moškim. Gre za žensko, ki se ji je pripetilo popolno nasprotje od tega, kar bi želela.

"To je pravzaprav film, ki govori o odnosih. Mnogo bolj kot o kriminalu. Res pa je, da se pne na družbeno ozadje in da smo na koncu uspeli zgraditi atmosfero tega našega norega časa," je dodal Šmid.

Za režiserja je Anina provizija drugi kinematografski film. Prvi je bil Brezno iz leta 1998, ki je na Festivalu slovenskega filma (FSF) pobral nagradi za scenografijo in najboljšo žensko vlogo ter nagrado občinstva. Sicer je v 31 letih profesionalnega delovanja podpisan pod več kot 400 filmskih in televizijskih produkcij. Med drugim je režiral priljubljeno oddajo Periskop ter prejel več nagrad in priznanj. Je tudi profesor na ljubljanski AGRFT in nekdanji predsednik sveta Slovenskega filmskega centra.

Glavni vlogi v filmu igrata Vesna Milek in Dejan Spasić. Vesna Milek, ki si je nekoč sicer želela postati igralka, je k vlogi pristopila po svoje: "Odločila sem se, da bom to jaz, z zgodovino Ane, ki je izgubila oba starša v prometni nesreči in je samorastnica, zaščitila pa se je s tem, da se je zaljubila v Saša, ki ji je nudil varnost, hkrati pa je bil bohem, tako kot ona. A do točke, ko se je njun zakon začel spreminjati." Nastopila je že v filmih Carpe Diem ter Desperado tonic.

Vlogo tajkuna Saša, ki ogrozi življenje hčere in žene, igra Spasič. Igralec verjame, da je vsakdo v življenju storil nekaj, kar ni bilo v redu in skuša to zakriti. "Pomembno je, da se lahko kot igralec s tem poistovetiš in spelješ na svoj mlin," je povedal o pripravah na vlogo. Spasič, ki deluje tudi kot režiser, je nastopil že v 15 filmih. Na FSF je bil leta 2006 nagrajen z vesno za glavno moško vlogo v filmu Moje male ljubice, lani pa za stransko vlogo v Nočnem življenju.

Njuno hčerko Lino je igrala Rebeka Počivavšek, v filmu pa med drugimi nastopajo Janez Škof, Robert Prebil, Boris Cavazza, Lado Bizovičar, Jana Morelj in Rok Kunaver.