Slovenija 21.2.2017 13:06

Pri Mladinski knjigi roman Möderndorferja, poezija Medveda in Trkajeve priredbe pesmi klasikov

Ljubljana, 21. februarja - Pri Mladinski knjigi so predstavili roman Vinka Möderndorferja Konec zgodbe, pesniško zbirko Andreja Medveda Muca - La chatte ter knjigo Kla kla klasika raperja Trkaja in profesorja Igorja Sakside. Konec zgodbe je hibrid med prozo in eseji, Muca je zbirka z eno pesmijo, Kla kla klasika pa prinaša Trkajeve rap priredbe pesmi slovenskih klasikov.

Ljubljana. Pisatelj in režiser Vinko Möderndorfer. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj in režiser Vinko Möderndorfer.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Novi kratki roman Vinka Möderndorferja Konec zgodbe se začne zelo realistično - protagonist je postavljen na sobotno tržnico, dan pred velikonočno nedeljo, vendar realistična pripoved kaj kmalu preraste v fantazmo glavnega junaka, je razkrila urednica Nela Malečkar. Dodala je, da roman odpira vrsto vprašanj, tudi literarnih.

Zgodba romana je po Möderndorferjevih besedah zelo preprosta, saj pripoveduje o obračunu, ki ga s seboj dela samec srednjih let, opozoril pa je na pripovedni način. Roman je namreč spisan zgoščeno, brez predaha, kar pomeni, da nima odstavkov in poglavij.

Muca - La chatte Andreja Medveda, ki se podpisuje pod okoli 50 pesniških zbirk, prinaša "eno samo razpotegnjeno pesnitev oziroma poeme, ki si sledijo kot ena sama pesem o konkretni muci, 21 let živeči pri pesniku", je povedala Nela Malečkar. Medved pa je dodal, da govori o ljubezni do mačke, ki se je spletla šele leta 2000. "Seveda z moje strani, muce ne pripadajo nikomur," je pojasnil. Ker je mačka, še preden je bila pesniška zbirka izdana, poginila, je pesnik dodal še dve pesmi: Slovo in Vzgoja srca.

Avtor spremne besede k zbirki Miklavž Komelj je spomnil, da so pesnike že od nekdaj navdihovale mačke, pri Medvedovih pesmih pa je izpostavil, da se pesnik ves čas zaveda, da mu je mačkina govorica neznana. To, kar govori, ni poskus prevpitja neznanosti ali poskus prilaščanja pač pa potrditve te neznanosti in mističnosti.

Pri knjigi Kla kla klasika sta moči združila priljubljeni slovenski raper Trkaj in literarni zgodovinar in profesor mladinske književnosti Igor Saksida. Njuna skupna točka je bila ljubezen do poezije in želja približati jo mladim, morala pa sta prebiti tudi čez precej ovir zaradi drugačnih pogledov na slovensko poezijo, sta povedala na predstavitvi knjige.

Knjiga, ki sooča kanonsko slovensko poezijo s pesniki, kot so France Prešeren, Oton Župančič, Simon Jenko, Dragotin Kette in Simon Gregorčič, s sodobnim slovenskim rapom in vidnejšimi predstavniki na slovenski glasbeni sceni, je razdeljena na tri dele: Dihi z mano, S krvjo pukaplan in Pojem ton svobode.

Pesmim slovenskih klasikov je Saksida postavil ob bok različice sodobnih pesnikov in raperjev, precej pesmi pa je Trkaj priredil v svojo rap različico. Tem je mogoče prisluhniti tudi na priloženi zgoščenki. Knjigo je ilustriral Damijan Stepančič.