Svet 23.2.2017 5:00

Na Dunaju prestižni 61. operni ples

Dunaj, 23. februarja - V Dunajski državni operi se bo drevi začel 61. operni ples, ki se ga bo udeležilo 5150 obiskovalcem z vsega sveta. Na slavnostnem odprtju prireditve, ki se bo začela ob 22. uri z nastopom slovitega nemškega tenorista Jonasa Kaufmanna, bo na glasbo Josefa Straussa zaplesalo 144 debitantskih plesnih parov iz devetih držav.

Avstrija, Dunaj. Tradicionalni Dunajski operni ples v dunajski operi. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Tradicionalni Dunajski operni ples v dunajski operi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj. Tradicionalni Dunajski operni ples v dunajski operi. Foto: Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Tradicionalni Dunajski operni ples v dunajski operi.
Foto: Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj. Tradicionalni Dunajski operni ples v dunajski operi. Foto: Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Tradicionalni Dunajski operni ples v dunajski operi.
Foto: Xinhua/STA

Na prireditvi bodo nastopili Dunajski filharmoniki, orkester Dunajske državne opere, orkester dunajskega opernega plesa, Dunajski državni balet in baletna akademija Dunajske državne opere, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj Eurocomm PR.

Organizatorka plesa Marie Grossbauer je letos v ospredje postavila opero. Tako bo z opero navdahnjeno vse, od cvetličnih aranžmajev, sestavljenih iz vrtnic, košeničic in cvetočih vej, ki bodo sledili temi Mozartove Čarobne piščali, prek marmornih dvoran in kristalnega bara, ki bodo okrašeni s silhuetami iz Mozartovih oper, pa vse do uradne pijače opernega plesa z imenom Ljubezenski napoj po operi Gaetana Donizettija.

Debitantke vsako leto prejmejo dragocene tiare Swarovski, ki jih je letos oblikoval slavni modni oblikovalec Karl Lagerfeld. Navdih je našel v skladbi Na lepi modri Donavi, kar se odraža tudi v barvi izbranih kristalov. Sicer so plesalke oblečene v bele, plesalci pa v črne obleke.

Med najvidnejšimi gosti organizatorji letos poleg Kaufmanna napovedujejo še avstrijskega predsednika Alexandra van der Bellna in hollywoodsko zvezdnico Goldie Hawn.

Cena vstopnice je znašala 290 evrov, za ložo so morali obiskovalci odšteti med 10.000 in 20.500 evri, za mizo pa med 400 in 1200 evri.

Pravila oblačenja ostajajo enaka kot doslej in za dame zahtevajo dolge večerne toalete, za moške goste pa črn frak. Prireditev se bo tradicionalno zaključila okoli 5. ure.

Na prireditvi bodo, kot piše na uradni spletni strani, uporabili 40.000 kozarcev, 1000 prtov in 4000 kosov jedilnega pribora.

Gostom bo na voljo 1300 steklenic penine, 900 steklenic vina in prav toliko steklenic piva. Postregli bodo 2500 parov klobas, 1000 kosov sladic in sendvičev ter 1300 krožnikov golaževe juhe. Za postrežbo bo skrbelo 320 natakarjev.

Gala prireditev preko televizijskega prenosa običajno spremlja okoli 1,5 milijona gledalcev.