Slovenija 23.2.2017 5:00

V MGL izvirni slovenski muzikal o ljubezni in obrekovanju

Ljubljana, 23. februarja - V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo nocoj krstno uprizorili izvirni slovenski muzikal Trač ali Mnogo hrupa za nič, navdahnjen po slavni Shakespearovi komediji. Predstava po libretu Gašperja Tiča in na glasbo Davorja Hercega se suče okrog ljubezni, hrepenenja, izdaj, spletk in vseh mogočih preizkušenj, ki jih morajo prestati zaljubljenci.

Ljubljana. Mestno gledališče Ljubljansko (MGL). Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestno gledališče Ljubljansko (MGL).
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Tič je iz izvirnika ohranil imena likov in enega od zapletov ter napisal popolnoma novo besedilo v verzih, v katerega je vkomponiral še lastno poezijo, ki jo je pisal že prej. Zgodbo je osredinil na dve večno aktualni in med seboj povezani temi: ljubezen ter obrekovanje kot "pogonsko gorivo komedije", dogajanje, ki ni časovno ali prostorsko zamejeno, pa postavil "v mestece Tračistan, kjer je uradna družbena ureditev demotračija in uradni jezik rimščina, ker se pač vse rima".

"V opoziciji sta torej ljubezen in trač, prva zaseda mesto resnice, trač pa je izenačen z lažjo. Na prvi pogled ta shema drži, vendar kot ljubezen tudi trač ni zgolj enoznačen," je o predstavi zapisala dramaturginja Ira Ratej.

Muzikal s 23 songi je plod koprodukcije s koprskim gledališče. Režirala sta ga Jaka Ivanc in Tič, koreograf je bil Miha Krušič. Na sceni Grete Godnič in v kostumih Lea Kulaša bo igralo, pelo in plesalo več kot 20 nastopajočih, med njimi Tanja Ribič, Uroš Smolej, Gregor Čušin, Iva Kranjc Bagola, Tina Potočnik Vrhovnik, Mojca Funkl, Milan Štefe in Jaka Lah. Spremljal jih bo sedemčlanski instrumentalni ansambel.

Kot je na nedavni novinarski konferenci poudarila direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor, jih je - po licenčnih muzikalih iz tujine - do izvirnega slovenskega muzikala pripeljalo vztrajanje.

Tič, po njeni oceni duhovit in vešč pisec, je besedilo ustvarjal med počitnicami, tekst pa sproti pošiljal skladatelju Hercegu. Nastala je predstava, ki "med frfotavimi kosmi humorja" odpira mnogo aktualnih tem in vprašanj, tako domačih kot tujih, pa tudi mnogo resnic.