Svet 24.2.2017 6:00

V Parizu bodo podelili filmske cezarje

Pariz, 24. februarja - V Parizu bodo podelili francoske filmske nagrade cezar. V tekmi za kipce Francoske filmske akademije prednjačita filma Ona Paula Verhoevena in Frantz Francoisa Ozona, vsak na podelitev prihaja z 11 nominacijami. Z devetimi možnostmi za francosko različico oskarjev pa sledi film Mirni zaliv Bruna Dumonta. Častnega cezarja bo dobil George Clooney.

Film Ona, ki je lani tekmoval v Cannesu, je glavni igralki Isabelle Huppert že prinesel zlati globus in nominacijo za oskarja. Za priznano francosko igralko je to 16. nominacija za cezarja, a ga je doslej dobila le za vlogo v Ceremoniji Claudea Chabrola iz leta 1995. Film opisujejo kot triler o maščevanju po posilstvu, prepleten s črnim humorjem.

Poleg glavne ženske vloge je med drugim nominiran še za najboljši film, najboljšo režijo, žensko in moško stransko vlogo, scenarij, glasbo, zvok in fotografijo, je mogoče izvedeti na uradni spletni strani.

Frantz pripoveduje o mladi Nemki v podobi Paule Beer, ki potuje v Francijo na zaročenčev grob, ob tem pa sreča skrivnostnega Francoza, ki ga je spoznal na bojišču; igra ga Pierre Niney. Tudi ta je med drugim nominiran za najboljši film, režijo, scenarij, glavno moško vlogo, glasbo, zvok, fotografijo in kostumografijo.

Tudi Mirni zaliv je, tako kot Elle, tekmoval v Cannesu. Gre za nadrealistično komedijo, postavljeno na začetek 20. stoletja v okolico severne Francije, kjer se spreta dve čudaški družini. Komedija, v kateri sta med drugim zaigrala zvezdnika Juliette Binoche in Fabrice Luchini, je med drugim nominirana za najboljši film, režijo, najboljšega igralca, stransko igralko, fotografijo in kostumografijo.

Močan konkurent za nagrade je tudi prvenec režiserke Houde Benyamina Divines, ki je v Cannesu osvojil zlato kamero, bil nominiran za zlati globus, zdaj pa tekmuje za sedem cezarjev, med drugim za najboljši film, prvenec, režijo in scenarij.

Častnega cezarja bo dobil ameriški igralec George Clooney.

Letošnja podelitev je sicer odmevala že pred mesecem dni, ko je Francoska filmska akademija za predsedovanje slovesnosti izbrala poljskega režiserja Romana Polanskega. Odločitev je sprožila val neodobravanja feministk in ministrice Laurence Rossignol zaradi režiserjevega spolnega odnosa z mladoletnico, zaradi katerega ga preganjajo že več desetletij. Polanski se je zato odločil, da te vloge ne bo prevzel.