Slovenija 24.2.2017 13:46

Četrta antologija Sončnica na rami s pesmimi 64 slovenskih pesnikov

Ljubljana, 24. februarja - Pri Mladinski knjigi so predstavili antologijo pesmi za otroke Sončnica na rami, ki prinaša pesmi 64 slovenskih pesnikov in pesnic. Izbor Nika Grafenauerja vsebuje pesmi iz prejšnjih istoimenskih antologij, ki so izšle leta 1975, 1980 in 1996, ter nekaj novih, ki so nastale v zadnjih 20 letih. Knjigo je v celoti ilustriral Damijan Stepančič.

Pri izboru, ki se začne pri Franu Levstiku (1831-1887), sta Grafenauerju pomagali urednici Darka Tancer Kajnih in Irena Matko Lukan. Kot so povedali na predstavitvi knjige, je bila sicer zadnja izbira Grafenauerjeva, sta pa urednici z utemeljenimi argumenti dosegli, da je vključil še kakšno pesem, ki je sam ni predvidel.

Kot je pojasnil Grafenauer, izbira temelji na posebnih kriterijih, ki jih je zapisal že pri prvi izdaji. Takrat se je odločil, da bodo v antologijo uvrščene le umetniške pesmi, ki so jih napisali pesniki, ne pa tudi ljudske, verske ali edukativne pesmi. Prvi pesnik, ki je pisal za otroke brez vzgojnega vzgiba in pri tem uporabljal pesniško igro, je bil po Grafenauerjevem mnenju Levstik.

Darka Tancer Kajnih je spomnila na 70. in 80. leta, ko je bil Grafenauer eno najpomembnejših imen na področju mladinske literature, zato so tudi antologije Sončnica na rami veljale za temeljno delo slovenske poezije za otroke. Zato je bila vesela, da je bila tokrat povabljena k sodelovanju. Ob branju pesniške produkcije je ugotovila, da bi lahko izdali še najmanj dve takšni antologiji, ki bi bili prav tako kakovostni.

Posebnost knjige je bogat pregled biografskih in bibliografskih podatkov vseh izbranih avtorjev, ki so jih prispevali Darja Lavrenčič, Tanja Pogačar in Katja Jevc.

Za likovno podobo je poskrbel Stepančič, ki je ilustracije za knjigo na uredništvo nosil postopoma, tako da je sproti z oblikovalko Sanjo Janša nastajala še likovna plat antologije, je povedala Irena Matko Lukan.

Poleg ilustracij pesmi je prispeval tudi portrete pesnikov in pesnic, saj so po njegovem mnenju biografije in bibliografije lahko dolgočasne. Trudil se je, "da bi si bili avtorji čim bolj podobni, kar pa ne pomeni, da si bodo tudi všeč". To je odgovoril na glasen očitek Svetlane Makarovič, ki ga je na predstavitvi kot povabljena pesnica ozmerjala, da ne zna risati.

Likovni urednik Pavle Učakar je menil, da je knjiga kontroverzna. "Nobeden ni povsem zadovoljen, hkrati pa smo vsi srečni, da jo imamo," je dejal. Stepančiča so izbrali zaradi njegovih malce divjaških potez, ki delujejo simpatično. So pa, kot je poudaril, pričakovali tudi kakšen negativen odziv, sploh od portretirancev.