Svet 28.2.2017 5:30

V Parizu velika razstava Augustea Rodina ob 100. obletnici njegove smrti

Pariz, 28. februarja - V pariškem razstavišču Grand Palais ob letošnji 100. obletnici smrti francoskega kiparja Augustea Rodina (1840-1917) pripravljajo veliko razstavo njegovih del. Postavitev, ki jo bodo odprli 22. marca, bo združila več kot 200 kiparjevih del, pa tudi skulpture in risbe nekaterih drugih umetnikov, ki bodo Rodinovo delo predstavile v novi luči.

Francija, Pariz. Galerija Grand Palais v Parizu. Foto: Karmen Kleiderman/STA Arhiv STA

Francija, Pariz.
Galerija Grand Palais v Parizu.
Foto: Karmen Kleiderman/STA
Arhiv STA

Razstava bo predstavila Rodinov ustvarjalni univerzum, njegov odnos z občinstvom in vplive drugim umetnikov na njegovo ustvarjanje. Tako bo mogoče videti tudi dela umetnikov Antoinea Bourdelleja, Constantina Brancusija, Pabla Picassa, Henrija Matissa, Alberta Giacomettija, Josepha Beuysa, Georga Baselitza in Antonyja Gormleyja.

Rodin se je rodil v Parizu. Obiskoval je Šolo dekorativnih umetnosti v Parizu. Nekaj časa je delal v tovarni porcelana v Seversu, nato je ustvarjal v Bruslju. Izpopolnjeval se je v Italiji, od leta 1894 je živel v Meudonu.

Njegova dela z realističnimi in impresionističnimi slogovnimi značilnostmi se odmikajo od akademskega klasicizma ter z nekaterimi naturalističnimi potezami in predvsem z inovativnimi ekspresivnimi oblikami spomeniške plastike utemeljujejo moderno kiparstvo. Bil je tudi pomemben portretist, poleg tega je ustvaril vrsto risb in akvarelov.

Razstava, ki so jo v Grand Palais pripravili v sodelovanju z Rodinovim muzejem v Parizu, bo odprta do 31. julija.