Slovenija 27.2.2017 13:16

Pri Celjski Mohorjevi knjiga Janeza Gregorina o vojni leta 1810 oziroma 1941

Ljubljana, 27. februarja - Pri Celjski Mohorjevi družbi so izdali delo novinarja, pisatelja in alpinista Janeza Gregorina (1911-1942) Zavetje v pečevju. Knjiga navidez prinaša pripoved, postavljeno v leto 1810 oziroma v čas francoske okupacije, avtor pa je v njej opisal nemško-italijansko okupacijo leta 1941. Delo je izhajalo leta 1941 v podlistkih časnika Slovenski dom.

Urednik knjige France Malešič je uvodoma predstavil življenjsko pot Janeza Gregorina, ki se je rodil leta 1911 v Brezju pri Dobrovi v bližini Horjula. Dve leti za njim se je rodil brat Miro, s katerim sta kot mladostnika postala izredna plezalska naveza, ki je osvajala stene v Kamniško-Savinjskih in Julijskih Alpah.

Ob filozofiji so Gregorina zelo zanimale gore, o katerih je tudi precej pisal v Planinskem vestniku in drugod. V 30. letih minulega stoletja je bil osrednja planinska in pisateljska osebnost s tematiko gora z območja Kamniško-Savinjskih Alp. Kot zanimivost je Malešič omenil, da je prav on v literaturo o planinstvu uvedel besedi gornik in gorništvo.

Močno sta ga zaznamovali bolezen in prihod druge svetovne vojne. Tako je v ljubljanskem popoldnevniku Slovenski dom, pri katerem je bil novinar, s psevdonimom Igor Zagrenjen začel v podlistkih objavljati pripoved Zavetje v pečevju, s katero je pet mesecev oziroma v 117 nadaljevanjih vzbujal pozornosti pri bralcih, ki so v francoskem okupatorju prepoznavali nemškega oziroma italijanskega.

Zavetje v pečevju je Gregorinovo zadnje in najdaljše besedilo. Njegovo delo dotlej lahko po Malešičevih besedah uvrstimo v tri zvrsti: planinske črtice, impresije in daljši filozofski zapisi o gorah.

Delo je postavljeno v gore nad Kamnikom in v kmečke vasi pod njimi. Nasilju Francozov se kmetje upirajo, kar izzove še hujše grozovitosti. Umaknejo se v zavetja v pečevju, zasilna domovanja visoko v gorah, kjer se skrivajo tudi plahutarji oziroma rokovnjači. Od tam se vrnejo in preženejo tujce. S tem je avtor nakazal konec okupacije Nemcev in Italijanov, ki je sam ni dočakal, je še povedal Malešič.