Svet 28.2.2017 6:00

Eden od Dalijevih portretov sestre Ane Marie bo dan na dražbo

London, 28. februarja - Pri avkcijski hiši Bonhams bodo v četrtek dali na dražbo sliko španskega slikarja Salvadorja Dali z naslovom Figura v profilu (Figura de Perfil). Za sliko, na kateri je umetnik upodobil svojo mlajšo sestro Ano Mario, se nadejajo iztržiti 1,2 milijona funtov. Slika bo tokrat na dražbo dana prvič.

Dali, ki je delo naslikal pri 21 letih, se je odločil, da jo uvrsti na svojo prvo samostojno razstavo v Španiji leta 1925. Njegova tri leta mlajša sestra Ana Maria je sliko, ne glede na njun hladen odnos v poznejših letih, imela dolga leta pri sebi. Nato jo je podarila prijateljem, njihova družina jo je imela v lasti do danes, je poročal spletni portal The Guardian.

Vodja oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri avkcijski hiši India Phillips je sliko opisala kot "obremenjeno s pomenom in skrajno enigmatčno". Dodala je, da gre za izjemno redkost na dražbi, saj so skoraj vsa umetnikova dela iz tega obdobja v javnih zbirkah.

Ana Maria, ki je bila v času nastanka slike v najstniških letih, je bila na začetku Dalijeve kariere njegov najljubši model. Ves čas jo je risal in slikal, običajno kako strmi skozi okno v njihovi počitniški hišici v Cadaquesu. Sama se je pozneje spominjala, da ji ni bilo mar, kako dolgo mu je morala pozirati in da je zaradi poziranja za vse življenje vzljubila ta razgled.

Njun odnos se je začel krhati nekaj let pozneje, ko je Dali spoznal svojo Galo. Ta je bila od njega deset let starejša in tedaj še poročena s pesnikom Paulom Eluardom. Postala je Dalijev model, muza in žena, vendar pa je niti Ana Maria niti umetnikov oče nista marala. Med špansko državljansko vojno je Ana Maria nekaj časa preživela v zaporu. Bila je prepričana, da je bila to posledica lažne Galine ovadbe.

Poleg tega je Ana Maria sovražila vtis, ki ga je umetnik dajal v svojih pisanjih o težavnem otroštvu in mučnem odnosu z njunim očetom, Dali pa je v zameno sovražil njeno idealizirano verzijo spominov v knjigi Dali, kot ga vidi njegova sestra (1949). Nanjo je odgovoril z izjemno brutalno in neposredno sliko z naslovom Mlada devica, avtosodomizirana z rogovi lastne čistosti (1954).

Po Galini smrti je bil Dali leta 1984, po požaru na svojem domu, za katerega so nekateri menili, da je šlo za poskus samomora, sprejet v bolnišnico. Čeprav se brat in sestra nista srečala več desetletij, se je Ana Maria poskusila spraviti z njim. Tedaj sta tudi oba verjela, da je umetnik že na smrtni postelji. Vendar pa jo je Dali začel zmerjati, zato je zapustila sobo. Čeprav je Dali tedaj okreval, umrl je leta 1989, se po tistem nista več srečala. Ana Maria ga je preživela za pet mesecev.