Slovenija 1.3.2017 9:46

V Slovenski kinoteki filmi z etnografsko-antropološko tematiko

Ljubljana, 1. marca - Z etnografskim filmom Prah, ki prikazuje delo otrok v nepalskih opekarnah, se bodo popoldne v Slovenski kinoteki začeli Dnevi etnografskega filma. Mednarodni festival, ki ga že 11. leto pripravlja Slovensko etnološko društvo z Inštitutom za slovensko narodopisje ZRC SAZU, bo do sobote ponudil filme z etnografsko-antropološko tematiko.

Ljubljana. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

V fokusu bodo etnografski dokumentarni filmi, ki jih ustvarjajo etnologi in antropologi, pa tudi neodvisni filmarji in dokumentaristi. Festival ni tekmovalnega značaja, program sestavljata sekciji študentskih in drugih filmov. Za redni program selektor vsako leto izbere okoli 30 filmov.

Letos bo na ogled pester nabor filmov, od kratkometražnih do celovečercev, vsem pa bo skupna etnografsko-antropološka tematika. Ta se skriva v čisto vsakdanjih dogodkih, kot je zapiranje nakupovalnega središča v eni od baltskih držav (Solaris, 2015) ali v samorefleksiji, ki se poraja v tetoviranih mladih Dunajčanih (Povezani s črnilom, 2016).

Dogajanje filma Območje nič (2015) je postavljeno v eno največjih begunskih taborišč v Jordaniji, dogajanje v filmu Hotel Splendid (2016) pa v begunski center v Italiji.

Film Nabiralci morske trave (2016) prinaša poetičen prikaz življenja v ruskih prostranstvih ob Arhangelsku, režiserka dokumentarca Odlito v Indiji (2014) pa je krenila po poteh nastanka pokrovov kanalov na newyorških ulicah, ki so jih odlili v Indiji, so zapisali na ZRC SAZU.

V okviru Dnevov etnografskega filma Slovensko etnološko društvo podeljuje plaketo Nika Kureta za zasluge pri razvoju etnografskega filma v Sloveniji. Doslej so nagrado prejeli Allison Jablonko, Asen Balikci, Andrej O. Župančič, Boris Kuhar, Herta Maurer Lausegger in Naško Križnar.

Dnevi etnografskega filma so del mreže CAFFE (Coordinating Anthropological Film Festivals of Europe). Od leta 2015 je festival bienalni, v vmesnem letu ga nadomeščajo posebni dogodki, kot so retrospektive ali posveti.

Etnografski film se umešča v disciplino etnologije oziroma antropologije, ki je relativno kmalu sprejela medij filma in njegov aspekt dokumentiranja realnosti ter ob njem razvila posebne metode in pristope. Danes to nasledstvo ne uporabljajo zgolj vizualni etnografi, ampak tudi ostali humanistični raziskovalci in filmski dokumentaristi, ki gojijo sorodne estetike, denimo pristope observacijskega sloga, filma resnice in direktnega filma. Na festivalu se zato prikazujejo tudi drugi dokumentarni filmi, ki imajo podobna načela kot vizualna etnografija.

Filmi sicer zaradi neodvisne produkcije ali avtorjevega individualnega pristopa težko najdejo pot do gledalcev, piše na festivalski spletni strani.