Svet 2.3.2017 8:31

Pritzkerjeva nagrada v roke treh španskih arhitektov

New York, 2. marca - Ugledno Pritzkerjevo nagrado za arhitekturo so letos prejeli španski arhitekti Rafael Aranda, Carme Pigem in Ramon Vilalta. Dokaj neznana trojica, ki prihaja iz katalonskega kraja Olot, dela skupaj že skoraj trideset let in ustvarja "čustvene in preizkušene" zgradbe, je v sredo o odločitvi žirije povedal predsednik sklada Tom Pritzker.

Najpomembnejše priznanje za arhitekturo na svetu, vredno 100.000 dolarjev (okoli 95.000 evrov), gre tokrat prvič v roke treh arhitektov v 39 letni zgodovini podeljevanja nagrade. Razlog za to je intenziven, vzajemen način sodelovanja, sporočilo sklada povzema nemška tiskovna agencija dpa. Nagrada gre drugič v Španijo. Leta 1996 jo je prejel arhitekt Rafael Moneo.

Med najbolj znane projekte nagrajencev sodijo La Cuisine Art Center v francoskem kraju Negrepelisse, muzej Soulage v prav tako francoskem Rodezu in otroški vrtec El Petit Comte v španskem kraju Besalu. V barcelonskem okrožju Sant Antoni je trojica poleg tega zgradila Knjižnico Joana Olivera, dom upokojencev in Vrtove Candide Perez.