Slovenija 2.3.2017 10:30

V PTL solo plesna predstava poljske umetnice Magdalene Reiter

Ljubljana, 2. marca - V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo drevi premiera solo plesne predstave poljske koreografinje in plesalke Magdalena Reiter z naslovom Bližnji plani. Predstava, ki bo na ogled še v petek zvečer, izpostavlja materialnost telesa, ki ni motivirana psihološko, temveč izhaja iz specifičnih fizičnih principov in praks.

Telo je obravnavano kot objekt, napolnjen z delci informacij in referenc. V vsakem od petih delov predstave se avtorica osredotoča na posamično fizično nalogo, prek katere raziskuje povezave med materialnostjo telesa in potencialno materialnostjo emocije. Koreografski "bližnji plani" so orodje za gradnjo in razgradnjo novih potencialnih teles, sestavljenih iz (ne)logičnih povezav in funkcij.

V prostoru, očiščenem vsakršnih konotacij, tako v živo nastaja arhitektura gibov, ki nenehno razpadajo in se ponovno sestavljajo ter s tem ustvarjajo nepredvidljiv tok dogodkov, so ob predstavi zapisali v PTL.

Dramaturginja predstave je Andreja Kopač, kostumografinja Zarja Predin, prostor je oblikovala Ajda Tomazin. Za glasbo predstave, v njej je med drugim mogoče prisluhniti skladbi Demon Host Timberja Timbrea, je poskrbel Mitja Vrhovnik Smrekar. Predstava je nastala v produkciji Zavoda Mirabelka in koprodukciji PTL.

Magdalena Reiter je poljska koreografinja in plesalka, ki od leta 2002 živi in ustvarja v Sloveniji. Diplomirala je na državni baletni šoli v poljskem Gdansku in na bruseljski akademiji P.A.R.T.S.. Ustvarja številne avtorske projekte. Deluje kot koreografinja v gledališču, v operi in pri filmu ter sodeluje s številnimi umetniki in skupinami, med drugim z Janezom Burgerjem, Matejo Koležnik, flamsko skupino De Tijd, Skaagen, Flamsko Opero, Matjažem Bergerjem in Jašo Kocelijem.

Prejela je nagrado strokovne žirije za najboljšo predstavo na festivalu Gibanica, nagrado za najboljšo predstavo na festivalu Teaterfest v Sarajevu ter kolektivno nagrado kritikov in teatrologov Slovenije za predstavo Rose Bernd v režiji Mateje Koležnik na Borštnikovem srečanju 2016. Nagrajena je bila kot koreografinja predstave.

Deluje kot pedagoginja in mentorica v Sloveniji, Franciji, Avstriji, Belgiji, Poljski. Je pobudnica in umetniška vodja Vibre - mednarodnih poletnih plesnih delavnic v Ljubljani.