Slovenija 3.3.2017 5:00

S tremi koncerti na Goriškem se bo začela revija Primorska poje

Dobrovo, 3. marca - S tremi koncerti na Goriškem se bo danes začela 48. revija primorskih pevskih zborov Primorska poje. Najbolj množična manifestacija slovenskega ljubiteljskega petja bo letos do 23. aprila po Primorski in širše postregla z več kot 30 koncerti in več kot 200 prijavljenimi pevskimi zbori.

Glavni organizator, Zveza pevskih zborov Primorske, je prijavljene zbore razvrstila na 32 revij po Sloveniji in v zamejstvu. Nocojšnji prvi trije nastopi bodo na Dobrovem v Goriških Brdih, v Braniku in Biljah, zaključna koncerta 23. aprila pa bosta v Trenti in Zavarhu.

Letošnja revija je posvečena 70. obletnici priključitve Primorske matični domovini, 80. obletnici smrti skladatelja Lojzeta Bratuža in 130. obletnici rojstva skladatelja Zorka Prelovca.

Zgodovina Primorske poje sega v konec 60. let prejšnjega stoletja, ko so iz Ljubljane na Primorsko vrnili mladi učitelji glasbe. Ustanovili ali prevzeli so vodenje tamkajšnjih pevskih zborov ter se povezali v Združenje pevskih zborov Primorske z namenom, da bi dvignili kakovostno raven petja in pripomogli k večji repertoarni raznovrstnosti.

Združenje, danes imenovano Zveza pevskih zborov Primorske, je skrbelo za organizacijo koncertov, revij in tekmovanj, izdajateljsko dejavnost in spodbujanje mladinskega petja. Primorska poje se je iz sprva maloštevilnih koncertov, ki so prvič potekali leta 1970, razrasla v najbolj množično manifestacijo slovenskega zborovskega petja. Primorske zbore je povezala s slovenskimi pevci na drugi strani meje, pa tudi s slovenskimi zbori na Hrvaškem in v Avstriji.

Danes prireditev poleg zveze primorskih zborov organizirajo še Zveza slovenskih kulturnih društev Trst, Gorica in Videm, tržaška Zveza cerkvenih pevskih zborov, Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice ter Javni sklad za kulturne dejavnosti.