Slovenija 3.3.2017 8:44

Sopranistka Sonja Hočevar praznuje 90 let

Ljubljana, 3. marca - Operna in koncertna sopranistka Sonja Hočevar je danes dopolnila 90 let. Nekdanja članica ljubljanske operne hiše, kjer je debutirala z Verdijem, je izvedla večino koloraturnih vlog. Gostovala je na vseh opernih odrih nekdanje Jugoslavije, zaradi svojega glasu in tehnike pa se je uveljavila tudi na koncertnem odru.

Solopetje je Sonja Hočevar, rojena v Ajdovščini, študirala pri profesorici Kseniji Kušej Novak. Leta 1948 se je ljubljanskemu ansamblu pridružila kot zboristka, kot solistka pa je debutirala v sezoni 1952/53 v vlogi Gilde v Verdijevem Rigolettu.

V naslednji sezonah je nastopila v večini koloraturnih vlog. Bila je Lucia v Donizettijevi Luciji Lammermoorski, Oscar v Verdijevem Plesu v maskah, Sofija v Massenetovem Wertherju, Rozina v Rossinijevem Seviljskem brivcu, Lucietta v Wolf-Ferarrijevih Štirih grobijanih, Barbarina in Suzana v Mozartovi Figarovi svatbi ter Despina v Mozartovi Cosi fan tutte.

Med najzahtevnejšimi pa so bile vloge Olimpije v Offenbachovih Hoffmannovih pripovedkah, carice iz Šemaha v Zlatem petelinu Rimskega-Korsakova in Zerbinetta v Straussovi operi Ariadna na Naksosu.

Čeprav je leta 1955 na Dunaju uspešno opravila avdicijo, je ostala zvesta domačemu občinstvu in ljubljanski operni hiši. Kot vedno zaželena gostja pa je uspešno gostovala na vseh opernih odrih na območju nekdanje Jugoslavije. Nastopala je tudi kot koncertna pevka in posnela več plošč. Prav tako je nastopala na radiu, kjer je snemala različne skladbe, od opernih in operetnih arij, koncertnih skladb, ljudskih in umetnih pesmi in popevk ter sodelovala pri radijskih igrah. Nekaj njenih opernih vlog je posnela tudi televizija.

Kot so ob njenem življenjskem jubileju spomnili v ljubljanski Operi, je bila Sonja Hočevar znana po tem, da je rasla in zorela s vlogami, ki jih je poustvarjala in oblikovala s pomočjo dovršene pevske tehnike, muze pa so ji poleg slednjega naklonile še prijeten glas, muzikalnost, prezenco in talent za odrsko interpretacijo, kar je znalo ceniti njeno zvesto občinstvo.